6 ayda 2.8 milyar dolar maden ihraç ettik

Pandemi yılında toplam 4.27 milyar dolar ihracat gerçekleştiren maden sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde ise 2.8 milyar dolar rakamını yakaladı. İlk sırada 1.14 milyar dolar ile metalik madenler yer alıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Maden Sektörü Başkanı Rüstem Çetinkaya, maden sektörünün yılın ilk 6 ayında 2.8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Sektör pandemi yılında 4.27 milyar dolarlık ihracat yapmıştı. Maden sektörü ihracat rakamlarını değerlendiren Çetinkaya, "Türkiye'nin toplam ihracatına aralıksız katkıda bulunan maden sektöründe tüm alt ürün grupları ihracatını artırdı. Ocak-haziran döneminde birinci sırada 1 milyar 14 milyon dolar ile metalik madenler, ikinci sırada yüzde 39 artış ve 1 milyar 13 milyon dolar ile doğal taş, üçüncü sırada 544 milyon dolar ile mineral madenler, dördüncü sırada ise yüzde 70'lik artış ve 245 milyon dolar ile ferro alyaj grubu yerini aldı. Toplamda maden sektörünün ihracatı yüzde 52'lik artış ile 2 milyar 817 milyon dolar olarak hesaplandı" dedi.

RAKAM 10 KATINA ÇIKACAK

Çetinkaya ayrıca şunları söyledi: "Türkiye, kritik madenlerde ciddi bir potansiyele sahip. Küresel ekonomideki mevcut emtialar dünyanın geleceği için yerini kritik madenlere bırakacak. Bu gerçeği odak noktamıza alarak ülkemiz madenciliğine kolektif düşünce yapısıyla yaklaşırsak maden ihracatımızın yakın gelecekte 10 katına çıkması hayal olmaz."

GELİŞMİŞ ÜLKELER DAHA OLUMLU BAKIYOR

Madenciliğin dünyada, Türkiye'deki algısından çok farklı bir noktada olduğunu vurgulayan Çetinkaya şu ifadeleri kullandı: "Madencilik Finlandiya, İsveç, Norveç, Kanada, Almanya, Avustralya gibi insan haklarının ve demokrasinin gelişmiş olduğu ülkelerde Türkiye'ye göre kamuoyu algısı açısından çok daha bilinçli düzeyde ilerliyor."

YILLIK ALTIN İHTİYACIMIZ 200 TON

Çetinkaya, "Türkiye'nin sadece altında yıllık ihtiyacı 200 ton. Hindistan'dan sonra en fazla altın kullanan ülke konumundayız. Halbuki ülkemizde halihazırda 18 altın madeninde yıllık 42 ton üretim gerçekleşiyor. Kalan 160 ton altın Türkiye'de üretilse 6 milyar dolarlık ekonomik değer ülkemizde kalır" dedi.

RUHSAT ALMA SÜRESİ İKİ YIL

Rüstem Çetinkaya, "Bugün yeni bir maden ruhsatı alabilmek için en az iki yıl gerekiyor. Dört ayrı bakanlıktan izin almanız lazım. Tüm bu hassasiyete karşın sektörümüz ülkemizde maalesef temeli olmayan iddialar ve ithamlar nedeniyle 'Vahşi' ve 'Çevre karşıtı' olarak görülüyor" dedi.