İşte güncel altın fiyatları

Merkez Bankası müdahalesi ve yeni kabinenin etkileri sürerken altın fiyatlarında küçük kıpırdanmalar oluyor. Geçtiğimiz aylarda altının gramındaki artış yatırımcısının yüzünü güldürmeyi başarmıştı. İşte 7 Ağustos Pazartesi 2018 Kapalıçarşı'da güncel altın fiyatları... Altın fiyatları geçtiğimiz günlerde tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Altın fiyatları bugün 190 bin bandında haftayı bitirdi. Ay başında hızla yükselen altın fiyatları ay sonunu hafif dalgalanmalarla kapatıyor. Bugün çeyrek altın ne kadar? Gram altın ne kadar oldu? soruları günün en çok merak edilenleri arasında. 6 Ağustos Pazartesi günü altın fiyatlarına göre gram altın 198,27 liradan alınırken, 198,30 liradan satılıyor.

GRAM ALTIN NE KADAR?

198,27 liradan alınırken, 198,30 liradan satılıyor

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Çeyrek altın ise 317,16 liradan alınırken 324,58 liradan satılıyor.

YARIM ALTIN NE KADAR OLDU?

Yarım altın da 632,33’den alınırken 649,16 liradan satılıyor.

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR OLDU?

Cumhuriyet altını ise 1300,00 liradan alınıp 1313,00 liradan alıcı buluyor.

Altın hesapları 33 milyarı aştı 

Küresel döviz ve hisse senedi piyasalarındaki volatilitenin etkisiyle yılın ilk yarısında altına olan talep artarken, bankalardaki altın hesaplarının büyüklüğü 180 tonu, değeri ise 33 milyar lirayı aşarak rekor tazeledi. Bu dönemde yurt içinde gram altının fiyatı yıla başladığı 158.8 lira seviyelerinden yükselişe geçerek haziran ayını 184.7 liradan tamamladı.  

YÜZDE 16 DEĞERLENDİ 

Böylece geçen 6 aylık süreçte gram altın yüzde 16.3 değerlendi. Söz konusu gelişmelerin etkisiyle yıl başından bu yana rekor üstüne rekor kıran altın hesapları, tarihi zirvesini yeniledi. Bankalardaki altın hesapları yılın ilk yarısında 2017 sonuna kıyasla 9 milyar 195 lira artarak 33 milyar 298 milyon lira seviyesine ulaştı. 

Kilosu 184 bin lira 

Bu rakamın 32 milyar 578 milyon lirası yurtiçi, 720 milyon TL ise yurtdışı yerleşiklerin hesaplarından oluştu. Altının kilogramı haziran ayının son işlem gününü 184.130 liradan tamamlamıştı. Buna göre bankalardaki kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğünün 180.8 ton oldu. 

ALTIN NASIL DEĞERLENİR?

Altın fiyatları talebin fazla olması ya da satın alma durumunda yükselirken tam tersi durumda da altın fiyatları düşer. Bu durum altın fiyatlarını etkileyen en basit durumken altın fiyatlarının yükselmesinin ana nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz

Küresel ve yerel enflasyon

Enflasyon; fiyat genel seviyesinde oluşan artışı gösteren ölçüt olarak tanımlanır. Eğer enflasyon yüksek ise paranızın alım gücü düşer. Küresel enflasyonda da para biriminin alım gücü düşüş gösterir. Bu durumda altın fiyatları her zaman yükseliş trendi içinde olmuştur. Para biriminin alım değeri düştüğü için altın fiyatları artar ve siz paranızla aynı miktarda altın alamazsınız. Bu nedenle küresel ve yerel enflasyon altın fiyatlarının en büyük düşmanıdır.

Küresel likitide

Likitide borsa programlarında sürekli duyduğumuz bir terimdir. Likitide; nakit akışı anlamına gelen bir borsa terimidir. Likitidenin artış göstermesi altın fiyatlarını doğrudan etkiler ve altın fiyatları yukarı doğur bir trend içine girer. Altın miktarı sabit iken altın maliyetinin artmış olması ve piyasa da paranın daha fazla olması altın fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Bu nedenle küresel likitide altın fiyatlarını doğrudan etkileyen bir etkendir.

Altın stok durumu

Dünya üzerinde belirli miktarlarda altın stoğu mevcuttur. Yeni altın kaynakları bulunmadığı dönemlerde mevcut stok azalma gösterir ve altın fiyatları bu dönemde olağanüstü artış gösterir. Bu durum genelde düğün mevsimi olarak bilinen yaz aylarına girmeden ortaya çıkar. Bu dönemde altın alımları dünya genelinde en yüksek derece de gerçekleştiği için altın fiyatları muazzam derece de artış gösterir.