5G teknolojisinin uygulama alanlarına hizmet verebilecek kodlama yöntemlerinden biri Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Arıkan tarafından geliştirildi. Arıkan’ın çalışması 2016’da 5G uygulama standartları arasına alınırken Dünya Telekomünikasyon devi Huawei firmasınca, söz konusu buluşu temel alan yeni bir 5G teknolojisi kullanıldığı açıklandı. ABD merkezli uluslararası kuruluş Dünya Elektrik Elektronik Mühendisleri Meslek Örgütü (IEEE) tarafından her yıl “Enformasyon Bilimi, Sistemleri ve Teknolojisine çok üst seviyede katkı sağlayan” bir bilim insanına verilen IEEE Richard W. Hamming Madalyası’na bu yıl Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Erdal Arıkan’ın layık görüldüğü açıklandı.
Endüstri büyük ilgi gösterdi
Arıkan’ın ‘kutupsal kodlar’ adlı buluşu daha önce de kriptoloji çalışmalarında büyük etkisi olan Shannon Enformasyon Kuramı’nda 60 yıldır açık olan bir problemi çözdüğü için ilk günden itibaren endüstri tarafından büyük ilgi gördü.
Sıfıra yakın hatayla iletişim
‘Kutupsal kodlar’ bilginin kablolu ya da kablosuz bir iletişim kanalı üzerinden aktarılması sırasında, çevre gürültüsünün sinyal üzerine eklenmesi nedeniyle oluşan hataları sıfıra indirerek haberleşmeyi sağlıyor. Sade yapısı nedeniyle, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı olarak tanımlanan ‘nesnelerin interneti’ ve 5G’de kullanılması söz konusu olacak.