5G'de ortaklık ekonomiye 10 milyar dolar kazandırır

5G yatırımının 13 milyar doları bulacağını vurgulayan Turkcell Genel Müdürü Erkan ''3 operatör yatırımı ortak yaparsa maliyet 2.5-3 milyar dolara düşüyor'' diye konuştu. 

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, iyi bir 5G şebekesini oluşturmak için fiber altyapısının tamamlanması gerektiğini belirterek, “Fiberi yeterince yaygınlaştıramazsak 5G’ye geçsek bile iyi bir sonuç elde edemeyebiliriz” dedi.  5G yatırımının 4G’nin yaklaşık 10 katı olacağının altını çizen ve fiber altyapının tamamlanması için 13 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Erkan, şunları söyledi: 

SÖZLEŞME İMZALADIK

“Şu anda toplam 13 milyar dolar harcanması lazım ki 3 operatör yeterli fiber altyapıyı, 3’ü birden götürsün. Eğer bu yatırımı ortak yaparsak 2.5-3 milyar dolar seviyelerine düşüyor. Herkes kendi altyapısını tek yapmak yerine ortak yapmaya karar verirse Türkiye ekonomisine 10 milyar dolar civarında bir fayda çıkmış olacak.” Fiber için harcanacak 10 milyar doların başka şeylere yatırılabileceğini belirten Erkan, “O yüzden de bir ortak altyapı olmalı. Biz Türksat ve Vodafone ile altyapı paylaşım sözleşmesi imzaladık” diye konuştu. 

EN HIZLI 4.5G HİZMETİ

Erkan, “Şu an elimizde var olan frekanslarımızla 3 şehirde 5G sinyalini verdik. Dünyanın en hızlı 4.5G hizmetini sağlıyoruz. Dünyada sadece İsviçre’de ve bizde olan 1.2 gigabit hız veren 4.5G altyapımız var. Şu andaki cihaz sayısıyla 4.5G yeterli ama aynı anda 10 kişinin bağlandığı bir baz istasyonunun hızıyla bin kişinin bağlandığı bir baz istasyonu arasındaki kapasite ihtiyacı dramatik olarak artıyor. Fiber olmadan bu hızı veremeyiz” dedi. 

5.7 milyar TL gelir 

Turkcell’in bu yıl 25. yıldönümünü kutladıklarını anımsatan Murat Erkan, yılın ilk çeyreğine iyi başladıklarını, gelirlerinin toplam 5.7 milyar liraya ulaştığını söyledi. Erkan, Turkcell’in 3 yılda yatırımlar için 16 milyar lira kaynak ayırdığını da bildirdi.