5G ihale sürece hız katacak... KM'lerce uzaktan sağlık üç kat verimli eğitim

Dünyada 83 ülkede hayata geçirilen 5G teknolojisiyle, hastalar kilometrelerce öteden muayene ediliyor, eğitimde verimlilik üçe katlanıyor. 5G'nin Türkiye'de hayata geçmesiyle 15 yılda 1 trilyon TL gelir artışı bekleniyor.V

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Vodafone Türkiye, yakın gelecekte ülkemizde de hayata geçmesi beklenen 5G'nin kurumlara ve bireylere sunduğu faydaları yerinde deneyimlemek üzere Vodafone İtalya Deneyim Merkezi'nde basın mensuplarını ağırladı. Merkezde Vodafone işbirliğiyle geliştirilen uzaktan sağlık gözetim teknolojileriyle ameliyatlarda cerrahlarla kilometrelerce uzaktaki uzmanlar eşzamanlı çalışabiliyor. 5G SİM kartlı yelekle hastaların kalp ritmi, oksijen değerleri, tansiyon ve ateşi ölçülerek doğrudan doktorun bilgisayarına iletilebiliyor. Böylece hastalar herhangi bir sağlık kurumuna gitmeden ev ortamında tüm verilerini doktoruna ulaştırabiliyor. Eğitim teknolojilerinde ise 5G kullanımıyla geleneksel yöntemlerde yüzde 30 olan akılda kalıcılık oranı yüzde 90'lara çıkıyor.

ÜLKEYİ ÜST LİGE TAŞIYACAK

Yine ulaşımda kullanılan 5G teknolojileri sayesinde araçlar uzaktan birbirine bağlanarak ani bir durumda sürücüden bağımsız fren yapabiliyor. Dünyada 83 ülkede, 210 operatörün 5G hizmetini başlattığını anlatan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, "Türkiye'nin de 5G'yi kucaklayan ülkeler arasına en kısa sürede katılmasını diliyoruz. Sayın Bakanımız Adil Karaismailoğlu 5G ihalesinin 2023 yılında gerçekleştirileceğini paylaştı. Bu haberden büyük mutluluk duyduk ve hazırlıklarımıza başladık. Yakın zamanda gerekli çalışmaların tamamlanarak ihalenin net takviminin ve detaylarının açıklanacağını düşünüyoruz. 5G ile yeni nesil bir teknolojiye geçerek ülkemizi bir üst lige taşıyacağız. 5G'nin ekonomik büyümeye ve ülkemizin rekabet gücünün artmasına önemli etkisi olacak" dedi.

15 YILDA 1 TRİLYON TL GELİR

5G'nin sadece teknolojik açıdan değil, ekonomik ve sosyal açıdan da pek çok fırsatı beraberinde getireceğine vurgu yapan Süel, bu fırsatları ortaya koymak için Deloitte işbirliğiyle hazırladıkları "Yeni Nesil Bağlantının Gücü: 5G Teknolojisinin Türkiye İçin Ekonomik ve Sosyal Faydaları" raporundan bazı verileri paylaştı. Rapora göre operatörlerin 5G ihalesinin ardından 5 yıllık süreçte yapacağı yatırım ve hizmet harcamaları sonucu oluşacak GSYH etkisi 21 milyar TL olacak ve 25 bin kişilik ek istihdam sağlanacak. Ayrıca Türkiye'de 5G teknolojileri ile sağlanan üretkenlik ve ekonomik aktivite artışı ile 15 yıllık teknolojik döngüde 1 trilyon TL'nin üzerinde gelir artışı oluşacağı tahmin ediliyor. Rapora göre 5G'den en çok faydalanacak sektörler üretim, toptan ticaret ve perakende, ulaşım ve depolama, bilgi ve iletişim olacak. Süel, 5G'nin 1 yıl gecikmesinin 120 milyar TL'lik ekonomik faydadan mahrum kalmak anlamına geldiğine vurgu yaptı.

YATIRIM DOSTU İHALE ŞART

Hasan Süel konuşmasında 5G'de bir an önce ihale takviminin netleşmesi gerektiğine vurgu yaptı. 5G ihale bedelinin çok önemli olduğunu ifade eden Süel, "Birincisi ihale yatırım dostu olmalı. İkincisi fiberde yatırımın önündeki engellerinin kaldırılması önem taşıyor. Üçüncüsü adil koşullarda toptan erişim hizmetlerinin sağlanması. Dördüncüsü yerli ve milli şebeke konusu. Son olarak kamu teşvik ve destek mekanizmaları kritik önemde" dedi.