'5G daha test edilirken bile 'hacker' sensörler devrede'

5G testlerinden ‘hacker’ sensörler çıktığını belirten Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, “Türkiye’de şebekelerin güvenliğini sağlayacak bir araştırma yapıyoruz” dedi. 

Özgül ÖZTÜRK

Dünyada 5G üzerinde çalışma yapan birkaç firmadan biri olan Ericsson, yaptığı testlerde baz istasyonu gibi davranan ve makinelerin iletişimine sızmayan çalışan sensörleri tespit etti. Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, bu yeni risklere karşı şebekeleri her türlü testlerden geçirdiklerini söyledi. 

GÜVENLİK ARAŞTIRMASI

Yalçın, “Bazı sensörlerin kendilerini mevcut şebekeye bağlamaya çalıştığını düşünüyoruz. Bunların cep telefonlarımıza sızmasını önleyebilmek için bir araştırma projesi geliştiriyoruz. Bir GSM operatörüyle yaptığımız bu araştırmayla şebeke protokollerindeki güvenlik seviyesini artırıp, bilgi güvenliğini sağlayacağız” dedi. 

Teknolojiler Türkiye’de şekillenecek

Güvenliğe çok önem verdiklerini belirten Işıl Yalçın, 2018’de Türkiye’de kurdukları 11. Ar-Ge merkezine ilişkin şu bilgileri verdi: “8-10 yıl sonrasının teknolojilerini buradan geliştireceğiz. Ericsson’un globalde toplam 750 araştırmacısı var. Bunların 25’i buradaki araştırmacılardan oluşacak. Türkiye’den çıkan fikirler tüm dünyaya yayılacak.” 

“Ericsson olarak 5G teknolojisini geliştirmekle birlikte, Ericsson Araştırma Laboratuvarı’nda ileride karşılaşılabilecek olası siber güvenlik tehditlerine karşı alınacak önlemler konusunda da rutin çalışmalar yapıyoruz. Her yeni teknolojinin hayata geçirilmesi sürecinde yaptığımız gibi, olası her türlü senaryoyu titizlikle inceliyoruz. Dolayısıyla bu senaryolarda risklere karşı hazırlıklı olabilmek adına araştırmalara başladık. Örneğin, 5G’nin hayata geçişi sonrasında tehdit unsuru oluşturabilecek nesnelerin, şebekelere izinsiz bağlanma ve erişme teşebbüsleri olması halinde belirlediğimiz önlem uygulamaları bu kapsamdaki çalışmalarımız arasında yer alıyor.”