5G altyapısında yerli atak

Ankara OSTİM'de 10 şirketin bir araya gelerek kurduğu GTENT şirketi üreteceği yerli ekipmanlarla Türkiye'yi 5G'ye hazırlayacak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Telekom sektöründe 3G, 4G. 4,5G derken dünya ve Türkiye 5G'ye geçmeye hazırlanıyor. 5G ile birlikte veri akışı bugünün bin katı hıza erişecek. Bu sayede örneğin Çin'deki bir doktor mikro cerrahi gerektiren bir ameliyatı ABD'deki hastasının yanına gitmeden yapabilecek; internet hiç kesilmeyecek; telefonlar her yerde çekecek. Dünyada kısa süre içinde 80 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması beklenen 5G altyapı pazarının Türkiye'de de 2025 yılında 10 milyar dolarlık hacme ulaşması öngörülüyor.

HEDEF % 60'LIK PAY

Ankara OSTİM'deki Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) içindeki 10 firmanın bir araya gelmesiyle kurulan yerli ve milli 5G altyapı şirketi GTENT Türkiye'nin 5G'ye en hızlı entegre olan ülkeler arasında yer alması için çalışmalarına hız verdi. GTENT'in Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Kayaduman, "Türkiye'deki operatörlerin hepsiyle sürekli görüşme halindeyiz. 5G teknolojisine geçilmesi için dört ürün grubu var. Bunlar, Yeni Radyo (Anten), BBU, Çekirdek Şebeke ve Radyo Link. GTENT olarak bunların hepsinde faal olan tek firmayız. Bu nedenle kendimizi rekabet açısından çok ileride görüyoruz" dedi. Kayaduman "Hedefimiz 10 milyar dolarlık bu pazardan yüzde 60 pay almak" diye konuştu.

DEVLETİN DESTEĞİ ARKAMIZDA

Faliyet alanlarının iç piyasayla sınırlı kalmayacağına değinen Kayaduman, "Bölgesel pazardan yüzde 15 ve yıllık 80 milyar dolar olması beklenen global pazardan yüzde 5 pay alma hedefindeyiz. Böylece global bir marka olacağız. Nasıl ki, Güney Kore belirli sektörleri destekledi, biz de devletimizin desteğini aynı bu şekilde arkamızda hissediyoruz" dedi.