500 milyon dolarlık Türk fonu kuruluyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 500 milyon dolar kayıtlı sermayeye sahip bir Türk Yatırım Fonu kurulacağını söyledi. Fon, hem kamu hem de özel sektör yatırımlarının ivmelenmesini sağlayacak.

Türk Devletleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesini sağlamak amacıyla Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan tarafından kurulan Türk Yatırım Fonu'nun açılış toplantısı dün İstanbul'da yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türk Yatırım Fonu'nun (TYF)eşit sermaye katkısı ve eşit oy ilkesiyle kurulduğunu söyledi. Fon ile ilgili ayrıntıları anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Türk Devletleri'nin, 2024'te 1.9 trilyon dolar ekonomik büyüklüğe, 178 milyon nüfusa ulaşarak dünya ekonomisi içinde önemli bir yer edinmesi bekleniyor. Türk Yatırım Fonu'nu 500 milyon dolar kayıtlı sermaye ile kuruyoruz" dedi.

YATIRIMLAR HIZLANACAK

Türk Yatırım Fonu'nun hem kamu hem de özel sektör yatırımlarımızın ivmelenmesini sağlayacağını ifade eden Şimşek, şunları kaydetti: "Bu fon ayrıca KOBİ'lerin büyümesinde, altyapı, yenilenebilir enerji, tarım, turizm gibi birçok alandaki yatırımların artmasında kritik role sahip olacak ve devam eden ekonomik kalkınmaya katkı sunacak. Şimşek, "İstanbul'un jeopolitik konumu, güçlü girişimcilik ekosistemi ve nitelikli beşeri sermayesi fona büyük katkı sağlayacak."

BAĞLAR GÜÇLENDİRİLECEK

Türk Yatırım Fonu Başkanı Bagdad Amreyev: Bugün TYF'nin faaliyetlerini resmi olarak başlatmak üzere burada bir araya gelmemiz önemli bir dönüm noktası.

Azerbaycan Ekonomi Bakan Yard. Elnur Aliyev: Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ülkelerle her alanda bağların güçlendirilmesi önceliklerinden biri.

Kazakistan Başbakan Yard. Nurlan Baibazarov: Fonun faaliyetleri, geleceğimize hizmet edecek.

Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov: Biz burada işbirliğini desteklemeye yönelik halklarımıza bir söz veriyoruz.