500 lira bütçe ayır göklerin fatihi ol!

Askeri teknolojinin bir ürünü olan drone’lar artık elektronik meraklıları için popüler bir hobi haline geldi. Bazı özelliklerden biraz feragat ederek 500 liranin altında harcamayla bu 'yeni çağın uçurtmalarının' tadına varabilirsiniz.

SELİM KARAHAN

selim.karahan@aksam.com.tr

İnsansız hava araçları (İHA), ya da daha popüler adıyla drone’lar ilk olarak askeri bir teknoloji olarak ortaya çıkmıştı ancak son yıllarda tüketicilerin de gözdesi haline gelmiş durumda. Kayıtlı savaş tarihinde ilk insansz hava aracı saldırısı 1849 yılında karşımıza çıkıyor. Avusturyalılar o dönem Venedik'e ağır silahlarını yaklaştırmayı başaramayınca balonlara bağladıkları 15 kiloluk bombaları doğru rüzgarda şehre doğru yolladılar. Bombalar yarım saat sonra patlamaya ayarlanmıştı. Zamanlamada sorun olmasa da rüzgar yön değiştirince bombalardan bazıları Avusturya ordusunun üzerinde patladı ve bu saldırı şekli rafa kaldırıldı. Geçen 127 yılda İHA'lar veya dronelar çok gelişti ve 2000'lerle beraber siviller tarafından kullanılmaya başlandı. Bu teknolojiye ilginin son 2-3 yılda bu kadar artacağını ise kimse tahmin etmiyordu. 

12 MİLYAR $'A ÇIKACAK

Haber sitesi Business Insider'ın araştırma kolu BI Intelligence, son yayımladığı drone raporunda, küresel drone pazarının 2021 yılında 12 milyar dolara ulaşmasını beklediğini belirtti. Geçen yılki raporda 2021 tahmini 8 milyar dolar seviyesindeydi. Bu fark 2015 yılının tüketicilerin droneları beklenenin üzerinde bir heyecanla kabul ettiği bir yıl olduğu anlamına geliyor. Şu anda pazarın büyüklüğü 4 milyar dolar. 

Güvenliğe önem veriyor 

JJRC'nin H8C modeli pervaneleri adeta kafese alan tasarımıyla hem yaşanabilecek tatsız kazaların önüne geçiyor hem de pervaneleri darbeye karşı koruyor. 8 dakika havada kalabilen ve 90 dakikada şarj olan H8C 80 metre kontrol menziline sahip. Cihaz 450 liraya satılıyor. 

Kayıt ettirme zorunluluğu var

Sinema ve taşımacılık gibi ticari amaçların yanında droneların bir hobi olarak da giderek popülerleşmesi sebebiyle İngiliz ve ABD basınında dronelar için sık sık 'modern uçurtmalar' ifadesi kullanılıyor. Hobi amaçlı dünyanın en önde gelen şirketi Çinli DJI. DJI'ın droneları kaliteli kameraları, menzilleri ve pil ömürleri sebebiyle tercih ediliyor ancak tanesini 4 bin ila 5 bin liraya alabiliyorsunuz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) şubat ayında yayımladığı talimata göre 500 gramdan ağır droneları kayıt ettirmek gerekiyor. 500 lira ve altında bir fiyata alacağınız cihazların büyük çoğunluğu bu ağırlık sınırırnın altında kalıyor. 

15 dakika havada kalabiliyor 

Geçen yıl ilk piyasaya çıktığında 750 liraya satılan Lead Honor firmasının ürettiği LH-X6C Intruder'u şu anda 499 liraya düştü. HD kamera ve 100 metre menzile sahip cihaz 15 dakika havada kalabiliyor. Pil bakımından fiyatına göre gayet iyi bir performans gösteriyor. 1.5 kiloluk bu cihazı SHGM sitesinden kayıt ettirmeniz gerekiyor.

CX-32W, tek tuşla kalkıyor

Cheerson firmasının ürettiği 130 gram ağırlığındaki CX-32W 80 metre ile sınıfının en uzun menzillerinden birine sahip. HD kamerası bulunan cihaz 2 MP kalitesinde fotoğraf çekebiliyor. Akıllı telefonlarla kontrol edilebilen CX-32W'nin olumsuz yanı ise pil ömrü. 449 liraya satılan cihaz sadece 7 dakika havada kalabiliyor. Hızlı ve yavaş olarak iki kullanma modu bulunan CX-32W tek bir tuşa bsılmasıyla kalkış ve iniş yapabiliyor. Denge kurması en kolay dronelardan biri olarak gösteriliyor. 

X5C kamerasıyla iddialı 

Syma firmasının ürettiği X5C'nin HD video çekebilen kamerası sınıfının en iyilerinden biri olarak gösteriliyor. 96 gram ağırlığındaki cihaz ortalama 7 dakika havada kalabiliyor. Yeniden şarj edilmesi ise 100 dakika sürüyor. Bu uzun bir süre olsa da 350 liraya X5C aldığınızda yanında 3 yedek pil geliyor. Cihazın kontrol menzili ise 40 metre. Satandart olarak 4GB'lik hafıza kartıyla geliyor. 

100 metre menzile sahip

FQ777'nin 955C modeli 100 metre kontrol menziliyle sınıfının bu alandaki en ileri gelenlerinden. 120 gram ağırlığındaki drone 720p kalitesinde video çekebiliyor. Çektiğiniz video ve fotoğraflar doğrudan akıllı telefonunuza kaydediliyor. Yaklaşık 8 dakika havada kalabilen cihaz 1 saatte yeniden şarj oluyor. Hızlı ve yavaş olarak iki kullanma modu bulunan 955C 390 liraya satılıyor.