500 kuyumcuya vergi denetimi! Hesaplar ve pos cihazları kontrol edildi

Maliye, kuyum sektörü denetimlerini 36 ildeki 500 büyük ve riskli mükellefi kapsayacak şekilde genişletti. Bakan Şimşek, “Düşük gelir beyan eden büyük ve riskli mükellefleri incelemeye devam ediyoruz” dedi.

Akşam Gazetesi

Kayıt dışı ile mücadele kapsamında işletmelere yönelik yürütülen denetimler derinleştiriliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahının 16 bin 46 lira olduğunu açıklamasının ardından temmuzda 9 büyükşehirde gerçekleştirilen kuyum sektörü denetimleri, daha sonra 36 ildeki 500 büyük ve riskli mükellefi kapsayacak şekilde artırıldı.

FATURALARA BAKILDI

Bakan Şimşek'in kayıt dışılıkla mücadeleye aralıksız devam edilmesi yönündeki talimatları çerçevesinde harekete geçen Vergi Denetim Kurulu'na bağlı vergi müfettişleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı gelir uzmanlarından oluşan ekipler, genişletilen denetimler kapsamında kuyumcu işletmelerine envanter çalışması yaptı. Kuyum sektöründe faaliyet gösteren mükelleflere yönelik denetimlerde, fiili stok sayımlarının yanında işletmelerde faturasız altın ve değerli taş alım ve satımı yapılıp yapılmadığı, ödemelerin ve tahsilatların firmaya ait olmayan banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği kontrol edildi.

'GERÇEK GRAM' KONTROLÜ

Denetimlerde, faturalarda ürünlere ait gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği, mükelleflerin yetki belgeleri olmadığı halde döviz alım-satımı yapıp yapmadığı da araştırıldı. Ayrıca, bu işletmelerde başkalarına ait POS cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı gibi birçok husus da incelendi.

DÜRÜST MÜKELLEFİN YANINDAYIZ

Mehmet Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde de kayıt dışılıkla her alanda etkin yöntemlerle mücadele ettiklerine dikkat çekerek, "Vergide adalet ilkemiz çerçevesinde çok kazandığı halde düşük gelir beyan eden büyük ve riskli mükellefleri incelemeye devam ediyoruz" dedi. Dürüst mükelleflerin her zaman yanında olduklarını belirten Şimşek, "Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamakta kararlıyız. Tüm sektörlere yönelik denetimlerimiz artarak devam edecek" diye konuştu.

9 AYLIK MÜCEVHER İHRACATI % 14.4 ARTTI

Mücevher sektörünün ihracatı, ocak-eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.4 artış göstererek 5 milyar 388 milyon dolar oldu. Mücevher sektöründe en fazla ihracat 1.9 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılırken bu ülkeyi 517.4 milyon dolarla ABD, 410.5 milyon dolarla Hong Kong ve 387.1 milyon dolarla Irak takip etti.