500 bine yakın isletmeye 255 milyar liralık destek 

Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, “Geçen yıldan bu yana 467 bin 776 firma, 227.3 milyar liralık kefalet desteğiyle 255 milyar liralık kredi kullandı. Sistemin bu kadar işletmeye ulaşabilmesi bir başarı hikayesidir” dedi. 

Yarım milyona yakın işletmeye kefalet desteği... Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, “Geçen yıldan bu yana 467 bin 776 firma, 227.3 milyar liralık kefalet desteğiyle 255 milyar liralık kredi kullandı” dedi. Çok güçlü veri tabanı ve gelişmiş teknolojiye sahip sistem sayesinde kredi taleplerinin 24 saatte cevaplanır hale geldiğini aktaran Gergerli, alınan kararla 250 milyar liralık Hazine destekli kredi kefalet tutarının kullandırılmaya başlandığını anımsattı. 

İHRACAT VE YATIRIM 

Hazine’yle yapılan ikinci protokolle de bu yılın başından itibaren 50 milyar liralık kefalet imkanı da sağlandığına işaret eden Gergerli, özellikle ihracat ve yatırım faaliyetlerinin daha fazla desteklenmesinin amaçlandığını vurguladı. Gergerli, bu çerçevede kadın ve genç girişimcilere de finansman imkanı yaratıldığına dikkati çekerek, “Kadın ve genç girişimcilere 1 milyar liralık finansman alanı açıldı, bunun 370 milyon liralık kısmı kullanıldı” diye konuştu. 

Yüzde 75’ini KOBi’ler kullandı 

Sektörler itibarıyla kredi kefalet kullanımı Hazine’yle yapılan son protokolle de 10 gün önce 35 milyar liralık yeni kefalet paketinin işletmelerin kullanımına açıldığını hatırlatan Gergerli, bu kadar kısa sürede 7200 işletmenin toplam 4.6 milyar liralık kefalet kullanımında bulunduğunu söyledi. Gergerli, şunları kaydetti: “Bu 3 paketle geçen yıldan bu yana 467 bin 776 firma, 227.3 milyar liralık kefalet desteği ile 255 milyar liralık kredi kullandı. Bu tutarın yüzde 75’ini KOBİ’ler kullanırken, 24 bin 335 ihracatçı firmaya, 40 milyar liraya yakın kefalet kullandırıldı.” 

Dünyadan Türk modeline ilgi 

Dünyada hiçbir ülkede bu kadar başarılı KGF yapısı olmadığını anlatan Gergerli birçok ülkenin Türk modelini inceleyerek, kendilerinden teknik destek istediğini söyledi. KGF’nin geçen yılki büyümeye 3 puanlık bir katkısının olduğunu belirten Gergerli, “Sistem büyük başarı elde etti” dedi.