Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2014’te dünyada mobil uygulamalardan elde edilen gelirin 94 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, “5 senede piyasa 5 kat büyüdü. Bu sene pazar hacmi 450 milyar dolara ulaştı. Türkiye’deki duruma bakarsak, yapılan tahminler 1.5 milyar dolarlık bir hacme işaret ediyor” dedi. Mobil uygulama etkinliği Mobilefest, kapılarını açtı. Etkinliğin açılışında konuşan Varank, fuarın 15 binden fazla teknoloji gönüllüsüne ev sahipliği yapmasının beklendiğini hatırlattı.
GENÇLERİN YANINDAYIZ
Girişimcilerin, gençlerin yanında olduklarına işaret eden Varank, şöyle konuştu: “2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde de yazılım konusunu önceliklendirdik. Bu alandaki yetenek havuzumuzu genişletip, en az 500 bin yazılımcı sayısına ulaşmayı hedefliyoruz.” Kritik öneme sahip yazılım alanında vizyoner politikaları hayata geçirdiklerine dikkati çeken Varank, Açık Kaynak Platformu’nun kurulmasının bu adımlardan biri olduğunu söyledi.
‘YAZILIM EĞİTİMİ’ YOLDA
Varank, bu platformla, yazılım maliyetlerini azaltmayı, yazılımcı sayısını artırmayı ve açık kaynak alanında çalışan girişim sayısını artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu amaçla, hızla hayata geçirilebilir, yaygınlaştırılabilir ve yenilikçi bir yazılım eğitimi modeli hazırlıyoruz, yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Yazılımcı olmayı itibarlı bir kariyer haline getirmek istiyoruz. Bunun için bir seferberlik başlatacak ve genç yeteneklerimize yeni imkanlar sunacağız” dedi.
SADECE YÜZDE 14’Ü YERLİ
Türk milletinin teknolojiye ve mobil uygulamalara çok meraklı olduğunu belirten Varank, kullanılan uygulamaların sadece yüzde 14’ünün yerli olduğunu aktardı. Varank, bu durumun firmalar ve geliştiriciler için büyük fırsatlar sunduğuna dikkati çekti.
YATIRIMCILARA ÇAĞRI: UYGULAMALARA ALTIN ÇAĞINI YAŞATALIM
Bakan Varank, şunları kaydetti: “Ülkemizde girişimcilik neredeyse tamamen kamu tarafından destekleniyor. Daha büyük işlere imza atabilmek için özel sektörün de yeni filizlenen girişimleri desteklemesi gerekiyor. Hem girişimcilere hem de yatırımcılara bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin 2020 yılında, mobil uygulama yatırımlarına altın çağını yaşatalım. Ülkemizde birbirinden yetenekli yazılımcılarımız var. Onların yetenekleriyle, gözü kara yatırımcılarımızın birlikteliğinden muazzam işler ortaya çıkabilir.”
VARANK’TAN KIZ ÖĞRENCİLERE DESTEK SÖZÜ
Etkinliğe Düzce’den gelen kız öğrenciler de, liseliler için geliştirdikleri sosyal medya uygulamasını Bakan Varank’a anlattı. Varank’ın yakından ilgilendiği liseli kız öğrenciler projeleri için yatırım aradıklarını söyleyince Mustafa Varank da, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi yetkililerinden, öğrenciler için destek sözü aldı.