500 bin ailenin fındık sevinci

‘Fındık baron'larının her sezon öncesi denediği ‘düşük fiyat' oyunu bozuldu. Başkan Erdoğan'ın fındık fiyatını ek desteklerle 25-25.5 lira olarak duyurması 39 kentte 500 bin aileyi sevindirdi.

Sezon öncesi piyasaya fiyatı 19 liraya kadar düşüren ‘fındık baronları’nın oyunu Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın hasat öncesi açıkladığı alım fiyatı ile bozuldu. 39 kentte 500 bin ailenin geçim kaynağı olan fındıkta 22-25.5 lira olarak açıklanan alım fiyatı üreticiyi memnun etti. Çiftçinin kazancı ek desteklerle birlikte 25-25.5 lirayı bulurken geçen yıl levant ve Giresun kalite fındığa 16.5-17 lira fiyat verilmişti. Yüzde 33’ü bulan artışın ardından serbest piyasada 19 liraya inen fiyatların yükselmesi bekleniyor.

ÂLÂNIN ÂLÂSI FİYAT

Açıklanan fiyatı değerlendiren Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk “Fındık fiyatında geçen yıla göre yüzde 33,33 artış, âlânın âlâsı demektir. Verilen fiyat üreticiyi fazlasıyla memnun etti” dedi. Geçen sene açıklanan fiyatla bu seneki fiyat arasında 6-7 lira gibi bir fark olduğuna işaret eden Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin ise “Verilen fiyat bölge halkı için harika bir şey” dedi. Şahin “Son iki yıldır Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya el atınca üreticilerin yüzü gülmeye başladı. Bu fiyat hem iktidar hem de muhalefet kesimleri tarafından sevinçle karşılandı” şeklinde konuştu.

ÇİFTE BAYRAM OLDU

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ise fındık alım fiyatının tüm kesimlerce sevinçle karşılandığını belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav ise “Fındık sektörünün tüm paydaşlarının önerilerini dikkate alma lütfunda olan Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı arz ediyoruz” dedi. Meclis’te fındık üretilen illerin milletvekillerinden oluşan TBMM Fındık Çalışma Grubu adına açıklama yapan AK Partili Cemal Öztürk ise “Fındık üreticilerimiz açıklanan fiyattan çok memnun, adeta çifte bayram sevinci yaşıyor” diye konuştu.

BU FİYAT ÜRETİMİ TEŞVİK EDECEK

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan: Fiyat üreticiyi memmun etti. Bundan sonra hem üretim hem de üründe kalite artacak.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça: Üreticiyi memnun edecek bir fiyat verildi. Eğer üretici ürününe sahip çıkarsa serbest piyasada belki de hiç kimsenin aklına gelmeyecek fiyat oluşacak.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç: Açıklanan fındık fiyatı, üreticilerin bahçelerine daha iyi bakım yapması açısından teşvik edici bir faktör. Bunun örneğini geçen sezon zaten görmüştük.

TMO ARTIK KAYISIYI DA ALACAK, ÇİFTÇİ MEMNUN

Başkan Erdoğan’ın Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kayısı alımına başlayacağını açıklaması Malatya’da üreticileri sevindirdi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Kayısıya emek veren tüm kesimlerin bir süredir beklediği müjdeli haberi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan verdi. TMO’nun kayısı alımı yapacak olması önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep de TMO’nun kuru meyve sektöründeki alımları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sektör adına teşekkür etti. TMO’nun 2 sezondur kuru üzüm alımı yaptığını hatırlatan Başkan Celep, “TMO’nun piyasadan alımı sonrasında kuru üzüm ihraç fiyatları 1500 dolar seviyelerinden 2 bin dolar düzeyine çıktı” dedi.