50 bin liralık kredide sıkı 'terör incelemesi'

KOSGEB 2016 yılında başlattığı 50 bin liraya kadar faizsiz kredi desteğine bu yıl da devam edecek. Ancak bu krediyi alacak firmalar sıkı bir şekilde incelemeye tabi tutuluyor. FETÖ ya da PKK bağlantısı bulunan firmalar krediden yararlanamayacak.

MİRAY ÇİMEN

Geçen yılın son aylarında KOBİ’lerin faizsiz 50 bin liraya kadar aldıkları kredide teröre geçit verilmediği ortaya çıktı. Kredi için başvuran firmalar, incelemeye tabi tutularak, gelen istihbarat bilgilerine göre kredi kullandırılması uygun görüldü. KOSGEB’in bu sene vermeyi planladığı krediden de yaralanmak isteyen firmaların aynı şekilde incelemeye tabi tutulacağı öğrenildi. Yapılan bu incelemeler sonucunda FETÖ ve PKK bağlantılı şirketlerin bu krediden yararlanmaması hedefleniyor.

3 YIL VADELİ VE FAİZSİZ

KOSGEB 2016 yılının son aylarında KOBİ’leri rahatlatmak için 3 ayda bir eşit taksitlerle ödenecek 36 ay vadeli 50 bin liraya kadar faizsiz kredi vermişti. KOSGEB’e bu kredi için yapılan başvuru satısı ise 245 bin olmuştu. Başvuruların ardından krediden yararlanması için 15 bin asıl, 5 bin ise yedek KOBİ belirlenmişti. 15 bin KOBİ’nin kredi başvurusu sırasında herhangi bir sıkıntı çıkması halinde yedek olan 5 bin KOBİ’nin krediden yararlanacağı belirtilmişti. KOBİ’ler bankalar tarafından kredibilitesine göre bu imkandan faydalandı. 

245 BİN KOBİ TAMAM

2016'nın son aylarında verilen bu kredilerin incelemeye tabi tutulduğu öğrenildi. Firmalar sıkı bir incelemeden geçiriliyor. KOSGEB’e başvuruda bulunan 245 bin KOBİ, adli ve idari makamlardan gelen istihbarat ve güvenlik raporları doğrultusunda kredi kullanabilecek. FETÖ ya da PKK terör örgütüyle bağlantısı tespit edilen işletmeler 2017'de kullandırılacak söz konusu kredilerden istifade edemeyecek.

Bilgi havuzuyla hızlı cevap

Kredi kullandırılacak firmalara özellikle son dönemde daha fazla dikkat ettiklerini aktaran KOSGEB yetkilileri, tüm şehirlerde bilgi havuzu oluşturulduğunu belirtiyor. Yetkililer, hem istihbarat birimleri hem de yerel makamlardan gelen bilgi olmaması durumunda kredi taleplerine hızlı bir şekilde cevap verdiklerini kaydetti.