5 milyarlık yatırımla elektrikte kalite artacak

ELDER Başkanı Serhat Çeçen dolar kurundaki artışa yönelik, “10 kuruşluk bir artış borcumuzun 700 milyon lira artması anlamına geliyor” dedi. Çeçen, bu yıl 5 milyar liralık yatırım gerçekleştireceklerini de vurguladı. 

MİRAY ÇİMEN

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Serhat Çeçen, bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın dağıtım sektörünün stres testinden geçtiğini ancak 2018’de atılacak adımlarla daha sağlıklı hale geleceği yönündeki açıklamaları anımsatılan Çeçen, şu değerlendirmelerde bulundu:

müşteri memnuniyeti için
“Bakanımızın da ifade ettiği gibi döviz riskinden kaynaklanan sorunlar var. Bu dağıtım sektörü için değil tüm elektrik sektörü için böyle. Zaten mümkün olduğunca döviz riskinden arındırılmış bir enerji piyasası oluşturmak üzere hareket edildiğini de vurguladı. Konuşmadan benim anladığım dağıtım sektörü için düşünülen tedbirlerin odağında müşteri memnuniyetiyle kamu menfaati yer alıyor. ‘Kazan-kazan’ dedi. Yani hizmeti iyi sunar, kaliteyi yükseltir müşteri memnuniyetini artırırsan başarılı olursan ödül” diye konuştu.Döviz kurunda yaşanan yükselişin sektöre etkisi sorulan Çeçen, şu ifadeleri kullandı:

BORÇ 700 MİLYON TL ARTTI

“Sektörün 7 milyar dolar bankalara yükümlülüğü var. 10 kuruşluk bir artış 700 milyon lira borcumuzun artması anlamına geliyor. Özelleştirme sonrası bizler elektrik şebekesine çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Özelleştirmeyle yatırımlar duracak denilirdi, 3 katına çıktı. Yılda 10 bine yakın büyüklü küçüklü yatırım projesi gerçekleştiriyoruz. Edirne’den Kars’a tüm ülkede, her yerde biz varız. Bu yıl 5 milyar yatırım gerçekleştireceğiz. Bu yatırımlar tamamlandıkça hizmet kalitesi de, memnuniyet de artacak.”

Şebeke akıllanacak

AKILLI şebeke dönüşümü hakkında da Serhat Çeçen, şunları söyledi: “Akıllı şebeke yol haritası bu sene sonubitiyor. Kırk defa düşünüp bir defa adım atmak gerekiyor. 2020 yılına kadar eski şebekeyi yenileceğiz, 2020 sonrasında da şebekeyi akıllandıracağız diyebiliriz.”

Çatıda maliyet geriledi

Türkiye'nin güneş potansiyelinin her çatıya bir panel koymaya elverişli olduğunu belirten ELDER Başkanı Çeçen, şunları kaydetti: “Evinin çatısına paneli koyarak elektrik üretmek isteyen bir kişi için maliyetler 5 senede neredeyse yarı yarıya düştü. Bir vatandaşımız Alanya’daki yazlığının çatısına sıcak suyun yanına elektrik paneli de koydu. Elektrik üretecek bir kısmını tüketip fazlasını şebekeye satacak.”