475 bin ton zeytinyağı üretilecek! Zeytinyağı fiyatları % 20 ucuzlayacak

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, zeytinyağında bu yıl rekor üretim beklediklerini ifade ederek “Ambalajlı yağ fiyatlarında yüzde 15-20 gerileme mevcut. Ucuzluk yakında raflara da yansıyacak” dedi.

Zeytinyağının başkenti Ayvalık'ta, Ayvalık Ticaret Odası tarafından 1-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenen "19. Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali" son buldu. 2 Kasım Cumartesi günü gerçekleşen hasatta, 1000 yıllık ağaçlardan toplanan zeytinler sıkıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, "Ayvalık Zeytinyağı, Avrupa Birliği tescil süreci devam eden sınıfında 3 üründen biridir" diye konuştu.

REKOR BEKLENİYOR

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) verilerine göre bu sene 475 bin ton rekor bir zeytinyağı üretimi beklendiğini ifade eden Uçar şöyle devam etti: "Yurt içi ambalajlı yağ satışlarında da yüzde 15-20 fiyatlarda gerileme mevcut. Zeytinyağı sektöründe kaliteyi bozan saklama koşullarının iyileştirilmesi, üreticinin, fabrikacının, tüccarın ve ihracatçının yıl boyunca ihtiyacını karşılayacak ve borsasını oluşturacak 'Zeytinyağında Lisanslı Depoculuk' sisteminin kurulması, sektördeki kooperatifler ile de işbirliklerine gidilmesi önemli. Ambalajlı ürünlerin, katma değer yaratması açısından teşvik edilmesi gerekmektedir. AB piyasasına girebilmemiz için gümrük birliği anlaşmasının revize edilmesi önemlidir. Türk zeytinyağının ambalajlı ihracatının artırılması için tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi, reklam çalışmalarının da artırılması gerekmektedir. Avrupa'da küresel iklim krizi sebebi ile kayba uğrayan rekoltenin, başta İspanya ve İtalya'da normal seviyesine dönmesi bekleniyor. Ülkemizde de zeytin üretiminde 'var yılı' mevcut. Toptan satışlarda ve ihracatta fiyatlar bu sebeplerden dolayı hızla geri gelmiş durumda. Ucuzluk yakında raflara da yansıyacak."

'MADE IN AYVALIK MARKASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Sosyal medya ve e-ticaret sitelerinden yapılan satışlar konusunda tüm tüketicilerin dikkatli olmasını belirten Ali Uçar, "İç piyasada kişi başına olan tüketim 1.8-2.0 kg civarında sabit bulunmakta ve artırılması gerekiyor. Ayvalık, dünyanın ünlü 3 zeytinyağı üreticisinden biridir ve 6 bin ton gibi butik bir üretimimiz var ve bu niş zeytinyağının markalaşarak masa üstünde 'Made in Türkiye, Made in Ayvalık' olarak yer alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.