4.5 milyar dolarlık zorlu yatırım

Zorlu Holding, elektrikli otomobillere pil üretmek için Çinli GSR Capital’le anlaşma imzaladı. 2 şirket 2023’e kadar 4.5 milyar dolarlık yatırım yapacak. Ömer Yüngül, işbirliğinin Türk ekonomisine 6 milyar dolar ihracat geliri sağlayacağını söyledi.

1

Selim Karahan

Zorlu Holding, geleceğin petrolü olarak tanımlanan pil teknolojisi konusunda Türkiye’yi küresel pazarda öne çıkaracak, stratejik bir ön anlaşmaya imza attı. Bugüne kadar dünya çapında 100’den fazla inovatif şirkete yatırım Çin merkezli GSR Capital’le yapılan iki farklı ortaklık çerçevesinde 2023 yılına kadar toplam 4,5 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

Bu anlaşmayla GSR Capital, Zorlu Grubu şirketlerinden Vestel’le elektrikli otomobiller ve enerji depolama pillerine yönelik 25 bin megavatlık potansiyel kapasiteye sahip olması hedeflenen bir mega batarya fabrikasını yüzde 50 ortaklıkla kuracak. GSR Capital, ayrıca Zorlu Holding’in grup şirketlerinden Meta Nikel’e yüzde 50 ortak olacak. Ve şirketin 10 bin ton olan kapasitesi 4 kat artırılacak. Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, söz konusu işbirliğini “Ne yapıyorsak Türkiye’ye yapıyoruz” diye duyurdu.

EKONOMİYE 6 MİLYAR $ KATKI

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül ise bu anlaşma çerçevesinde yapılacak yatırımlarla uzun vadede Türkiye ekonomisine 6 milyar dolar yüksek katma değerli ihracat geliri ve 4 bin kişiye de istihdam sağlanacağını ifade etti.

Yatırımın 2018’de başlayacağını ve 2023’te devreye alınacağını vurgulayan Yüngül, “25 bin MW kapasiteli batarya fabrikasıyla ise 500 bin adet elektrikli araca batarya sağlayacağız. Bu rakam 2030’larda 2-3 misline de çıkabilir” dedi. 

GSR Capital Eş-başkanı Jianghua Su ise “Bu pil üretim tesisiyle geleceğin global inovasyon ekonomisinin en güçlü oyuncularından biri olmak için hep birlikte çalışacağız” dedi. 

YERLi OTO DA HEDEFTE 

Yüngül işe ilk önce elektrikli otomobiller ve enerji depolama için pil paketleme tesisinin kuruluşuyla başlayacaklarını belirterek, “Önümüzdeki dönemde de 25 bin megavatlık pil yatırımı için, ortalama 300 bin metrekarelik bir alanda mega bir pil üretim tesisi kurma olanaklarını araştırıyoruz. Bu

işbirliğiyle otomobilin beyni olarak tanımlanabilecek pili ürettiğimiz ve bu alanda oyun kurucular arasına gireceğimiz bir atılımdan bahsediyoruz” dedi.

Bu yatırımla yerli otonun da hedefte olup olmadığının sorulması üzerine Yüngül, “Biz bu yolculuğa 3 sene önce başladık. 

GÜNDEMDE DEĞİLDİ

O zaman yerli oto gündemde değildi. Dolayısıyla bu işe başlarken ‘yerli oto’yu düşünerek başlamadık. Ama tabii ter türlü müşteri hedefimizde” diye yanıt verdi. 

Akıllı dünyada  global oyuncu

Bu yatırımların Zorlu Holding’i geleceğin akıllı dünyasında trendleri belirleyen global grupların arasına taşıyacağını vurgulayan Yüngül, anlaşma kapsamında ayrıca, iki grubun malzeme, mekanik ve yazılım alanlarında Çin ve Türkiye’de AR-GE merkezleri kurmasının hedeflendiğini ifade etti. 

Türkiye Avrupa’ya açılan kapımız

Jianghua Su, “Türkiye’nin gücüne, dinamizmine ve potansiyeline inanıyoruz. Aynı zamanda Türkiye bizim için Avrupa’ya açılan bir kapı. Zorlu Holding’le yaptığımız bu ortaklık, Avrupa’da iş geliştirme çalışmalarımızın en önemli parçalarından biri olacak. Yapacağımız yatırımlarla buradan dünyaya yüksek katma değerli ürünler ihraç edeceğiz. Pil üretim tesisimizle geleceğin global inovasyon ekonomisinin en güçlü oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.