MİRAY ÇİMEN
Türkiye’de günlük 65-70 bin ton çöp oluştuğunu belirten ITC Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, “Bunun 40-45 bin tonu toplanabilir ve enerjiye dönüştürülebilir” dedi. Çöpü geri dönüştürmenin oldukça maliyetli bir iş olduğuna dikkat çeken Kantur şunları kaydetti: “Bugün Almanya bir ton çöpü yok etmek için çöpü üretenden 80-100 euro civarında para alınıyor. Japonya’da 300-400 dolar. Türkiye ekonomisi ise buna müsait değil. Bu nedenle biz çöpü yok edip yan ürün olarak elektrik üretiyoruz.”
YATIRIM 3 YIL SÜRÜYOR
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın 2020’ye kadar süresi olduğunu anımsatan Kantur bunun uzatılmasını talep etti.
Atık kağıttan 72 milyon TL gelir
Kağıt toplayıcılarının da büyük bir kayıt dışı ekonomi oluşturduklarını ve kendi aralarında örgütlendikleri için bunlara bir şey de yapılamadığını anlatan Kantur, “Ankara’da çöp toplayan 4 bin kişi var deniliyor. Her birinin aylık bin, bin 500 lira arası kazandıkları hesap edilirse, aylık yaklaşık 4-6 milyon lira, yıllık da 72 milyon lira sadece bir ilde kaçak ekonomi oluşturuyorlar” dedi.