4.4 milyon hanenin doğalgazını üretecek

Singapur'dan yola çıkan ve Çanakkale'ye ulaşan Türkiye'nin ilk yüzer doğalgaz gemisi, 2026'da üretime başlayacak. Tesis, günlük 10 milyon metreküp üretimle 4.4 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılayacak.

Akşam Gazetesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen temmuzda "Yeni bir doğalgaz gemisi alıyoruz" diyerek müjdesini verdiği gemi, Türkiye'ye ulaştı. Türkiye Petrolleri'nin satın aldığı ve 51 gün önce Singapur'dan yola çıkan Türkiye'nin ilk yüzer doğalgaz üretim platformu (FPSO), önceki gün sabah saatlerinde Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yaptı. Dün gemide incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhuriyet tarihinde bir ilke şahitlik edildiğini söyledi. Platformun Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda mevcut üretimi ikiye katlayacağını belirten Bayraktar, "Bu platform, şu andaki ilk fazda (günlük) 10 milyon metreküp olacak üretimimizi, 20 milyon metreküpe çıkaracak ve bu sayede ilave 4.4 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını tek başına buradan sağlayacağımız bir tesis" dedi.

ÜRETİM ÜSSÜ

Bayraktar, 2025'te bu tesisin, Sakarya Gaz Sahası'nın bulunduğu Zonguldak'taki Filyos'a hareket edeceğini ve 2026'da da lokasyonunda devreye girerek 20 yıl boyunca üretim yapacağını söyledi. Bunun bir gemi olmadığını vurgulayan Bayraktar, platformun endüstriyel sanayi tesisi niteliğiyle hizmet vereceğini dile getirdi. Bakan Bayraktar, bu 'üretim üssü' ile Sakarya Gaz Sahası'nda yürütülecek çalışmalarla ilgili şunları söyledi: "Deniz tabanından gazı alacağız, burada bu işlemleri yapıp ondan sonra da 180 kilometre mesafede karada BOTAŞ'ın hattına bağlayacağız. Bu tesis, denizdeki üretim üssümüz olacak. Bizim ilk üretim üssümüz Filyos'taki kara tesislerimiz. Orada ilk fazda, bugün 6 milyon metreküpün üzerinde bir üretimle yaklaşık 2.6 milyon hanemize doğalgazı götürüyoruz. Bunu 2025'in ilk çeyreğinde, 10 milyon metreküpe çıkacağız. Bu üretim üssünü de 2026'da aktif hale getirdiğimizde 10 milyon metreküp ilave üretimle toplam 20 milyon metreküplük bir üretime kavuşacağız."

2026'DA 9 MİLYON EVİN GAZI YERLİ OLACAK

Karadeniz'deki üretim planlaması konusundaki bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Bayraktar, Faz 1'deki çalışmalarının sürdüğünü, günlük 6 milyon metreküp üretimi aştıklarını belirtti. Gelecek yıl ilk çeyrekte 12 kuyuyla günlük 10 milyon metreküp üretime ulaşarak ilk fazı tamamlayacaklarını, Faz 2'de ise bu platformun devreye gireceğini anlatan Bayraktar, şunları kaydetti: "10.5 milyon metreküplük üretim yapacağız ama onun bir kısmını bu tesisin iç ihtiyacı için kullanacağız. Yaklaşık 10 milyon metreküp belki biraz üzerindeki gazı da karaya vereceğiz. Bunları yaptığımızda da 2026 yılında toplam 9 milyon hanemize yetecek kadar doğalgazı kendi tesislerimizden ve kendi sahalarımızdan üretmiş olacağız. Tabii Karadeniz'deki Faz 3 çalışmalarımız şimdiden devam ediyor."

3 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Bakan Bayraktar, tesisin yaklaşık 3 futbol sahası büyüklüğünde, 300 metre uzunluğunda ve 58 metre genişliğinde devasa bir boyutta olduğuna dikkat çekti. Bir gazetecinin "Yüzer platformunun bir ismi olacak mı?" sorusuna Bayraktar, "Biz isim önerileri üzerinde çalışıyoruz. Bunları değerlendirip Cumhurbaşkanı'mıza da arz ederiz" yanıtını verdi.