40'a yakın meyve çeşidi var! İklim değişti, tropikal meyve üretimi yaygınlaştı

İklim koşulları ve sıcaklık ortalamalarının değişmesi Antalya ve civarında tropikal meyve üretimi için koşulları daha uygun hale getirdi. Muz ve avokadonun ardından mango da ekonomik bir ürün olarak yetiştiriliyor.

Küresel iklim değişikliği mevsimleri ve sıcaklık ortalamalarında değişimlere yol açıyor. Bunun sonucunda tarımsal üretimde de değişimler kaçınılmaz olarak ortaya çıkıyor. Antalya'da bu durumun neticesinde 40'a yakın tropikal meyve yetiştirilmeye başlandı. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, kentin, dünya tropikal meyve üretimine katkısının artmaya başladığını belirterek, "Alanya'da yetiştirilen tropikal meyvelerin su ihtiyacı da oldukça az, bu Antalya için büyük bir kazanç" dedi.

ALANYA ÖNE ÇIKTI

Tropikal meyve üretiminde Alanya'nın önemli olduğuna dikkati çeken Yazıcı, ürünlerin dünyaya ihraç edildiğini vurguladı. Yazıcı, Dünyada en çok tarım ve hayvancılıkla uğraşanların kazanmasını isterim. Kazansın ki gençlerimiz tarım ve hayvancılığa yönelsin" dedi. Lezzeti ve aromasıyla ithal mangolardan daha iyi olduğu için tüketicilerin tercih etmeye başladığı mangonun üretim alanı da her geçen yıl artıyor.

MANGOYA İLGİ ARTIYOR

Ağustos ayında ilçede hasadına başlanan mangonun üretim alanı son 2 yılda yaklaşık 2 kat arttı. Alanya Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar "İklim koşulları ve sıcaklık nedeniyle ilçede 40'a yakın tropikal meyve yetiştiriliyor. Muz ve avokadodan sonra mango da ekonomik değer kazandı" ifadelerini kullandı. Elde edilen verimle mangoya ilginin arttığını belirten Rüzgar, "Şu anda Alanya'mızda 290 dekar alanda mango üretimi yapılıyor. Üretim alanlarının 90 dekarında üst düzeyde meyve almaya başladık. İleriki yıllarda 200 dekarlık alandan da ürün alınabilecek. 90 dekarlık mango bahçesinde yıllık 22,5 ton üretim söz konusu. Dönümde 320 bin liralık kazanç söz konusu. Bu da ciddi anlamda katma değer sağlayan bir üretim anlamına geliyor" dedi.

TÜRKİYE, DÜNYANIN EN GÜZEL MANGOSUNU ÜRETİYOR

Fidan üreticisi Mustafa Ezici yetişkin mango ağacından 100 kilograma yakın ürün alınabildiğini söyledi. Mangonun dönüm başına en çok gelir getiren tropikal meyvelerden olduğunu belirten Ezici, "Ürünü 80 ülkeye ihraç edebiliriz. Çok ciddi bir gelir kaynağı. Moskova'dan da ilk sipariş verildi. Bizim üretimimiz olan mangomuz Peru ve Güney Amerika'dan uçakla gelen ürünle aynı lezzette. Türkiye, dünyanın en güzel mangosunu üretiyor. Mangonun yetiştiği ülkelere göre bizde nem oranının daha düşük olması meyveyi daha kaliteli ve lezzetli kılıyor" dedi. Dünyada büyük mango üreticilerinde hasadın ocak-haziran ayında yapıldığını anlatan Ezici, "Biz ağustos-aralık arasında üretim yapıyoruz ve dünyada ürün yokken biz üretiyoruz" diye konuştu.

İLK EJDER MEYVELERİNİ HASAT ETTİ

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde yaşayan çift, internette görüp görüntüsünden etkilendiği ejder meyvesini kendi imkanlarıyla oluşturdukları serada yetiştirerek ilk ürünlerini hasat etmeye başladı. Nur Talih ve eşi Ahmet Talih çifti, bir yılı aşkın süren emeğin ardından tropikal bir meyveyi Marmara Bölgesi'nin güneyinde üreterek ilk meyvelerini hasat etmenin mutluluğunu yaşadı. İlk mahsulleri çevresiyle paylaşan çift, devlet desteği almak için girişimde bulunmayı planlıyor.