Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinde çok önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz'de Tuna-1 lokasyonunda 85 milyar metreküp daha doğalgaz keşfedildiği müjdesini vererek, 'Böylece toplam doğal gaz rezervi miktarı 405 milyar metreküpü buldu.' dedi. Bu açıklamanın ardından 405 milyar metreküp doğalgaz kaç yıl yeter? sorusunun yanıtı merak konusu oldu.
Yapılan hesaplamalara göre, söz konusu keşfin potansiyel ekonomik değeri mevcut fiyatlarla yaklaşık 85-90 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
Söz konusu keşif, Türkiye'nin bugüne kadar kara ve deniz sahalarında gerçekleştirdiği 16,6 milyar metreküplük toplam üretiminin 25 katı seviyesinde.
Yıllık doğal gaz tüketiminin 45 milyar metreküp olduğu dikkate alındığında, bölgede keşfedilen gaz Türkiye'nin yaklaşık 8 yıllık gaz tüketiminin tamamını karşılayabilecek seviyede bulunuyor fakat teknik olarak sahadaki üretim kademeli artışla gerçekleştirilebiliyor.
Böylece, Karadeniz'deki sahadan Türkiye'nin yıllık doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unun karşılanabileceği hesaplanıyor. Türkiye'nin geçen yıl sonu itibarıyla 12-13 milyar dolar olan doğal gaz ithalatının Karadeniz'den yapacağı üretimle yılda 3-4 milyar dolar azalması bekleniyor.
Sakarya Gaz Sahası'nda yılda 15 milyar metreküp üretime geçilmesiyle konutlardaki doğal gaz ihtiyacının tamamı yaklaşık 25 yıl boyunca yerli kaynaklarla karşılanabilecek.
Test analiz ve detaylı mühendislik çalışmaları sonunda keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha ilave edildi. Böylece Sakarya Sahası'nın Tuna-1 bölgesindeki toplam doğal gaz rezervi miktarı 405 milyar metreküpü buldu. Tuna-1'de keşfettiğimiz doğalgazı burada kurulacak pltform vasıtasıyla topraklarımıza ulaştıracak, ülkemizin sistemine entegre edeceğiz. Hedefimiz bu gazı 2023'te milletimize sunmaktır. Karadeniz ve Akdeniz'de alacağımız müjdelerle kaynağımızı genişleteceğiz. Karadeniz'de keşfettiğimiz rezerv, ülkemizin bugüne kadarki en büyük hidrokarbon kaynağıdır. Devamının da geleceğine inandığım bu keşiflerle inşallah ülkemizin doğal gazda dışarıya bağlılığı önemli ölçüde azalacaktır.
Uzaktan kumandalı ileri teknoloji ürünü denizaltı robotumuzu da yerli ve milli imkanlarla petrol sektörümüze kazandırdık.
Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarını paylaşım mücadelesinden Türkiye'yi dışlama çabalarına rıza göstermeyerek yeni bir dönemin kapısını açtık. Ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını yok sayan hiçbir plana izin vermemekte kararlıyız. Bizim kimsenin hakkında, hukukunda, toprağında gözümüz yoktur. Biz sadece kendi haklarımızın peşindeyiz. Bu haklar için gücümüzün tamamını kullanmakta kararlıyız. Doğu Akdeniz'de barışı, istikrarı sağlamanın yolu Türkiye'nin ve KKTC'nin haklarına saygılı olmaktan geçiyor.
AB'nin güvenilirliği zaten azalmıştı. Doğu akdeniz'de adil bir durum takınmaz ise bu durum AB'nin sonunun geldiğinin resmen ilanı olacaktır.
Karadeniz'de ve Akdeniz'de hidrokarbon kaynakları aramaya devam edeceğiz.