AKŞAM GAZETESİ
Mutfak sektöründe en güçlü ülkelerden biri olan Türkiye, 17–21 Ekim 2025 tarihleri arasında Milano'da düzenlenen Host Milano 2025'e 83 firma ile katılım gösterdi. 62 ülkenin katıldığı fuarda Türkiye'nin toplam sayı olarak dördüncü, üretici ülke olarak bakıldığında ise ikinci olduğunu belirten Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, toplamda 400 milyon euroya yakın bir sipariş beklediklerini ifade etti.
TÜRKİYE AYRIŞTI
Fuarda dünyanın her yerinden katılımcı ve ziyaretçi olduğunu ve Türkiye'nin diğer üreticilerden ayrıştığını kaydeden Topuz, "Son yıllarda endüstriyel mutfakta artık akla ilk gelen ülkelerden birisi Türkiye oldu. Bizi diğerlerinden ayıran en önemli şeyler yüksek kalitemizle birlikte fiyatımızın daha düşük olması ve ürün çeşitliliğimiz. Dünyada Türkiye kadar ürün çeşitliliği olan başka bir ülke yok. Çin'den bile daha fazla çeşit üretim yapıyoruz. Endüstriyel mutfakta ve genel mutfak sektöründe kullanılan her malzemeyi üretebiliyoruz. Endüstriyel tarafta özellikle pişiriciler, buzdolabı ve bulaşık makinelerinde rakip ülkelerden ciddi derecede ayrışıyoruz" diye konuştu.
BELKİ ARTIYA GEÇERİZ
Sektörün ihracat rakamlarını da değerlendiren Topuz, bu seneyi kayıpsız tamamlayacaklarını belirtti. Topuz, "Milano'daki bu fuarı çok önemsiyoruz. 200'e yakın ülkeden katılımcı var ve önemli siparişlerle döneceğiz. Buradan gelecek siparişlerle yıl sonunda artıya geçme ihtimalimiz bile var" dedi.
90 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ
OMS Yönetim Kurulu Üyesi Talha Özger "İstanbul ve Adıyaman'da toplam 3 fabrikada aylık 300 bin adet tencere ve tava üretiyoruz. İhracat ve iç pazar oranımız ise yaklaşık yarı yarıya. Dış pazarlarda da OMS markamızın bilinirliğini artırmakla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bunları yaparak bazı pazarlarda daha kalıcı hale geldik. Özellikle Ortadoğu, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri'nde marka bilinirliğimiz güçlü ve müşterilerimiz de güçlü. Toplamda ise 90'dan fazla ülkeye ihracatımız var" açıklaması yaptı.
'30 TATİL KÖYÜ YATIRIMI VAR, 2026 HAREKETLİ GEÇER'
Otelcilik ve yeme içme sektöründeki yatırımlar sayesinde sektörün yükselmeye devam ettiğini 2026'da Ege-Akdeniz sahil hattında 30'dan fazla tatil köyü, şehir oteli ve restoran açılacağını anlatan Topuz, "Her bir otelin ortalama maliyeti 150 milyon dolar. İçerisinde bizim verebileceğimiz mutfak malzemeleri ise 10 milyon dolara yaklaşıyor." dedi.