4. reaktör gelecek yıl

Akkuyu'da tarihi gün! Başkan Erdoğan: Hedefimiz nükleeri enerji sepetine eklemek. Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak Akkuyu'da yeni dönem başladı. Erdoğan ve Putin 3. ünitenin temelini attı. Törende Erdoğan “Hedefimiz enerji sepetine nükleeri de eklemek” dedi.

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) yeni bir aşamaya geçildi. Santralde 3. ünitenin temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in canlı bağlantıyla katıldığı törenle atıldı. Törende konuşan Erdoğan "Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında enerji sepetine nükleeri de eklemek. Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız" dedi.

STRATEJİK BİR ADIM

Santralde ilk temeli 3 yıl önce Putin'le birlikte attıklarını hatırlatan Erdoğan "Milli enerji altyapımıza nükleer gücü de dahil etme kararı, enerji tedarik güvenliği yönünde attığımız stratejik bir adımdır" dedi. Erdoğan, bu hamle ile enerjide ülkenin yarınlarını garanti altına almayı hedeflediklerine işaret etti. Ekonomideki büyümeyle birlikte enerjiye ihtiyacın arttığını belirten Erdoğan "Enerjiye yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır anlayışıyla bu alandaki projelerimizi çeşitlendirmeye çalışıyoruz" dedi.

Bu süreçte yerli ve yenilenebilir enerjinin payının yüzde 63.7'ye çıktığını belirten Erdoğan, "Karadeniz'deki 405 milyar metreküplük doğalgaz keşfimiz, bağımsız enerji, güçlü Türkiye kararlılığımızın en önemli adımlarından biri oldu. Doğu Akdeniz'deki sondaj ve sismik arama çalışmalarından da müjdeli haberler almayı ümit ediyoruz. Nükleer enerji, 'enerji politikamız' bakımından özel bir yere sahiptir" ifadelerini kullandı.

Tesisin yapım esnasında en yoğun dönemde 16 bin, üretim döneminde ise 4 bin kişilik istihdam sağlayacağını belirten Erdoğan, Akkuyu'da eğitimini tamamlayan Türk mühendislerin de görev alacağını hatırlatarak "Böylece Türkiye'nin nükleer enerjide beyin takımı oluşacak, milli enerji seferberliğimiz yeni neferler kazanacaktır. İlk reaktörü 2023 yılında devreye almayı hedefliyoruz. Akkuyu elektrik ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacak" dedi.

550 BİN PARÇA

Erdoğan, "Yaklaşık 550 bin parçadan oluşan santralimizi en ileri düzeyde güvenlik sistemleriyle donatıyor, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı standartlarına uygunluğuna mutlaka dikkat ediyoruz" dedi. Konuşmaların ardından, Erdoğan ve Putin'in talimatlarıyla tören alanında bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) Genel Müdürü Alexey Likhachev tarafından butona basılarak temel atıldı. Akkuyu ile ekonomiye 6 milyar dolar katkı hedefleniyor. Dünyada halen 19 ülkede 50 reaktör inşa ediliyor. 32 ülkede 443 reaktör ise işletme halinde.

İKİ LİDER GÖRÜŞMEK İÇİN SÖZLEŞTİ

Törene iki lider canlı bağlantıyla katıldı. Tören sonrası Erdoğan'ın "En kısa zamanda değerli dostumla yüz yüze görüşmek üzere" sözlerinin ardından Putin, "Anlaştık. Uzun süredir görüşmedik. Bunu yakın bir zamanda yapmamız lazım" dedi.

SON ÜNİTENİN TEMELİ GELECEK YIL ATILACAK

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Üçüncü reaktörün temelinin atılmasıyla hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. İnşallah seneye de dördüncü ve son reaktörün temelini birlikte atarız. Akkuyu Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak" dedi. Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev "Bu yıl içerisinde anahtar niteliğinde birinci ve ikinci ünitede artık reaktörün gövdesini monte edeceğiz" diye konuştu.

RUS TURİSTLERİ BEKLİYORUZ

Başkan Erdoğan Rusya ile işbirliğini ilerletmekte kararlı olduklarını belirterek "Bu sene de Rus misafirlerimizi ağırlamaya hazırız" dedi. Erdoğan, Putin ile tesis ettikleri yakın diyaloğun, sadece ikili ilişkilerde değil, bölgesel barış ve istikrarın korunmasında da kilit rol oynadığına dikkati çekti.

PUTİN: YENİ DÖNEM BAŞLADI

Törene canlı bağlantıyla katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ortak projemiz Akkuyu'da yeni bir dönem başlıyor. Putin, Başkan Erdoğan'ın 2023 hedefini projenin başında kendilerine bildirdiğinin altını çizerek "İnşaat daha önce belirlenen program çerçevesinde devam ediyor" diye konuştu. Putin, Kovid-19'un projeyi engellemediğini belirtti.