4 milyar dolarlık kömür ithalatına yerli neşter

Enerji Bakanı Dönmez, “Türkiye’de kömür rezervi 18 milyar tona çıktı. Maden ithalatımızın 4 milyar $'ı kömür. Bu eleştirilecek bir şey. Santralleri yerli kömürle üretime ikna ettik” dedi.

Emin PAZARCI / ANKARA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 5 milyar dolarlık tasarruf için harekete geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ithal kömüre dayalı enerji üretimi yapan santral firmalarıyla bir araya geldiklerini ve bunları uzun dönemli yerli kömürle enerji üretmeye ikna ettiklerini belirtti. Bakan Fatih Dönmez gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek enerji gündemine dair sorularını yanıtladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı kapsamında yaklaşık 17 hedefleri olduğunu anımsatan Enerji Bakanı Dönmez, son dönemde atılan adımlarla ilgili önemli bilgiler verdi. 

DEPOLAMADA DÜNYA DEVİ

Bakan Dönmez enerjinin depolanmasıyla ilgili çalışmalar hakkında da bilgi vererek “Niğde Bor, Urfa ve Hatay’da 3 yer seçtik. Buradan da 90-100 mW’lık bir batarya teknolojisiyle, üretilenin depolanması ve akşam saatlerinde şebekeye verilmesiyle alakalı bir çalışma da yürütüyoruz. 90-100 mW’lık bataryayla bir yerde depolama herhalde dünyada da en büyük kapasiteli depolama alanlarından da biri olacak gibi gözüküyor” değerlendirmesinde bulundu. 

HAKKARİ VE SİİRT’TE ARAMA

Petrol ve doğalgaz aramalarında gelinen son durum sorulan Bakan Dönmez, “Güneydoğu’da birtakım güvenlik gerekçesiyle arama yapılamayan yerler vardı. Şuanda hem Hakkâri’de hem Siirt’te yeni arama bölgelerimiz, sondajlarımız var. Akdeniz önümüzdeki ayın içerisinde ilk sondajımıza başlamak istiyoruz. Bu Antalya açıklarında olacak” diye konuştu. 

Havadan maden filmi

Yeraltı rezervlerinin ekonomiye kazandırılması gerektiğinin altını çizen Dönmez, "Havadan jeopolitik haritalama diye bir çalışmamız var. Bu bir nevi havadan film çekmek. Yüzde 60-65' inde havadan jeofizik görüntülemesini yaptık” diye konuştu.

Bu rezerv 1500 yıl bitmez

Türkiye’de kömür rezervlerinin son keşiflerle birlikte 18 milyar tona çıktığını ifade eden Dönmez, şunları söyledi: “Sadece Zonguldak’ta 1.5 milyar tonluk taşkömürü rezervimiz var. Bizim orada yıllık üretim miktarımız ortalama 1 milyon ton. Bu hızla bin 500 yıla bitmez. Şöyle söyleyeyim; yıllık 2017’de 5 milyar dolar maden ithalatımız var, bunun 4 milyar doları da kömür. Kömür zengini bir ülkede kömür ithal ediyor olmamız doğrusu eleştirilecek bir şey."

Kademeli fatura geliyor

Elektriğe yapılan zamlar hakkında da konuşan Dönmez, “Kur, neredeyse iki kat arttı. Onun etkisiyle doğalgaz ve neticesinde elektrik fiyatlarına yansıdı. Bu da tüketiciye yansımış oldu. Ama biz bunu yine minimumda tuttuk” dedi. Daha önce konutlarda yapılan 150 kW’e kadar sabit fatura uygulamasının hatırlatılması üzerine Dönmez, “Böyle bir çalışma, gündemimizde. EPDK bir çalışma yapıyor. Tüketiciyi daha verimli kullanıma itmesi açısında böyle bir kademelendirme çalışması düşünüyoruz” dedi.

30 tonluk altın üretimini katlayacağız

Kaz Dağları Bölgesi’nde birkaç tane altın madeni ruhsatları olduğunu ifade eden Dönmez, “Orada evet bir ilki tane altın madeni ruhsatımız var, işletme de var. Altın çok değerli bir maden, madencilikte zorlu olan bir şey, dolayısıyla yatırım daha fazla gerekiyor. Türkiye’de altın üretimimiz yıllık 25-30 ton civarında, bunu artırmak da istiyoruz” dedi. Sinop NGS için de Japonların fizibilite çalışmalarını tamamlayıp sunduklarını ifade eden Dönmez, “Üçüncü santral da büyük ölçüde Trakya'da olacak. Çinlilerle görüşmemiz devam ediyor” dedi.