4 iş örgütü ortak çağrı yaptı! Enflasyonla mücadelede ‘Biz de varız' dediler

Başkan Erdoğan'ın gıda fiyatları konusundaki talimatının ardından dört iş örgütü ortak açıklama yaptı. Herkesi enflasyonla mücadeleye desteğe çağıran TOBB, TESK, TÜSİAD ve MÜSİAD, ortak mekanizma kurulmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gıda fiyatlarındaki artışa kalıcı çözüm bulunmasına yönelik verdiği talimatın ardından Türkiye’nin önde gelen dört iş örgütü ortak açıklama yaparak ‘enflasyonla mücadele’ye tam destek verdiklerini duyurdu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nden (TÜSİAD) yapılan ortak açıklamada, Türkiye’nin önceliğinin fiyat istikrarı olduğu vurgulandı.

ÖNCELİK FİYAT İSTİKRARI

Dört iş örgütü tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye’nin tacir, sanayici ve esnafını temsil eden TOBB, TESK, MÜSİAD ve TÜSİAD’ın, küresel tedarik zincirlerinde ciddi aksamaların yaşandığı Kovid-19 salgını sonrası normalleşme sürecinde, ekonomik büyüme ve istihdam için Türkiye’nin birinci önceliğinin fiyat istikrarı olduğuna inandığı belirtildi. Söz konusu açıklamada, “Fiyat istikrarı sağlanmadan ekonomide başlayan her canlanma, maalesef kısa süreli olmakta ve iş insanlarımızın yatırım ufkunu daraltmaktadır. Bu nedenle ülkemizin hak ettiği refah artışını sağlamak için fiyat istikrarını bir ön koşul olarak görmekteyiz” ifadelerine yer verildi.

DESTEĞE HAZIRIZ

Enflasyonla mücadelede başarılı olmak için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ve ilgili kamu kurumlarının çabalarına tüm paydaşların destek vermesi gerektiğinin bilindiğinin aktarıldığı ortak açıklamada, “Kovid-19 sonrası küresel toparlanma döneminde Türkiye’nin hak ettiği fiyat istikrarı hedefine hızla ulaşması için tüm katkıyı vermeye hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz” denildi.

ÖNERİ: İSTİŞARE KOMİSYONU

Açıklamada fiyat artışları konusunda süreci takip için kamu ve özel sektörden oluşan bir komisyon kurulması da önerildi. Açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan ekonomik reform gündemini çok yakından takip ediyor ve enflasyonla mücadelenin öncelikli hedef olmasını destekliyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda bir kamu-özel sektör istişare sürecinin faydalı olacağı kanaatindeyiz” denildi.

FİYATLARI TAKİP EDİP POLİTİKA ÜRETELİM

Yapılan açıklamada kurulacak istişare komisyonu konusunda şu ifadeler kullanıldı: “Bu istişare süreci, tüm fiyatların serbest piyasa koşulları içinde oluşmasını gözeterek fiyat dinamiklerinin sektörel bazda yakından izlenmesine ve görülen dengesizliklerin tespit edilmesine katkıda bulunacak, böylece veriye dayalı politika tasarım sürecini destekleyecektir. İş dünyasında enflasyonla mücadelenin önemi ve fiyat istikrarının orta-uzun vadeli büyüme ve istihdam perspektifine olumlu katkısı konusunda farkındalığı artırmak için kurulacak bu istişare mekanizmasının son derece yararlı olacağına inanıyoruz.”