3'üncü nesil finansman modeli resmen devrede

BDDK'nın tasarruf finansman şirketleriyle ilgili adımı sonrası yeni süreç başladı. Mevduat ve katılım bankacılığından sonra vatandaş “3. Nesil Finansman Modeli'ne kavuştu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından gerçekleştirilen inceleme ve değerlendirmeler sonucu 6 tasarruf finansman şirketinin intibak taleplerinin uygun görülmesiyle birlikte "tasarruf finansman" sisteminde yeni dönem başladı. BDDK geçtiğimiz günlerde Birevim, Emin Evim, Fuzul Gayrimenkul, İmece Yatırım, Katılımevim ve Sinpaş Yapı Endüstrisi AŞ'nin intibak taleplerini uygun görmüştü. Tasarruf finansman şirketlerinin lisanslanması sonrası sektörün toplamdan aldığı payın katlanarak artması beklenirken, pazar çeşitliliğinin artması ve yüksek gelirli kimselerin de sisteme dahil olması öngörülüyor.

1 YILDIR İNTİBAK SÜRÜYOR

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, BDDK tarafından yaklaşık 1 yıl süren intibak süreci sonrası tasarruf finansman şirketlerinin lisanslanmasının sektöre ilgiyi ve güveni artıracağını belirterek, bu sayede vatandaşların ekstra kredi masrafına girmeden ev ve otomobil sahibi olabileceğini bildirdi.

ÜLKE İSTİKRARINA KATKI

Eminevim Genel Müdürü Sait Aytaç BDDK lisansı sayesinde vatandaşların mevduat ve katılım bankacılığından sonra 3. Nesil Finansman Modeli'ne kavuştuğunu söyledi. Sektörün geçmişten bu yana ekonomiye sağladığı likidite ve ticarete getirdiği hareketlilikle ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğunu dile getiren Aytaç, mevzuata uygun hale getirilen şirketlerin BDDK lisansı aldığını bildirdi.

Aytaç, ülke ekonomisine sağladıkları yıllık 5 milyar TL likiditeyle borçlanmadan ve dış finansmana ihtiyaç duymadan kaynak üretilmesinde, altın ve döviz cinsinden kaynakların ekonomiye kazandırılmasında öncü bir rol üstlendiklerini kaydederek, "Bugünden sonra da sektörümüzü BDDK denetimi ve gözetimindeki bu yeni yapısı çerçevesinde daha fazla tasarruf sahibiyle buluşturarak, istikrarlı bir şekilde büyütmeye devam edeceğiz" diye konuştu. Sait Aytaç, 3. Nesil Finansman Modeli olarak tanımladıkları tasarruf finansman sektörünün ülke istikrarına katkı sağlamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

45 BİN SÖZLEŞME DEVREDİLİYOR

BDDK ile birlikte geçtiğimiz nisan sonunda TMSF bir karar almış ve Birevim, Eminevim, FuzulEv, İmece, Katılımevim ve Sinpaş Yapı'nın, tasfiyedeki finansman şirketlerinin "tasarruf dönemi sözleşmeleri"ni devralma taleplerini uygun görerek devir sözleşmeleri imzalanmıştı. Yaklaşık 45 bin adet sözleşmenin, devralan şirketlere elden teslimi işlemlerinin tamamlanması için çalışılıyor. TMSF'den yapılan açıklamada hukuki süreci devam edenler ile "finansman dönemi"ndeki sözleşmelerin devredilmeyeceği belirtilerek, müşterilerin, taksitlerini eskisi gibi ödemeye devam edeceği bildirilmişti.

"EMİNEVİM BDDK ONAYIYLA ARTIK BİR TÜRKİYE MARKASI"

Eminevim Genel Müdürü Sait Aytaç bugüne kadar 200 binden fazla ev, araba ve işyeri teslimatı gerçekleştirdiklerini söyledi. Aytaç "Tam 30 yıl önce, şirketimizin küçük bir oto galerisinden başlayan yolculuğu, bugün Eminevim'i yüzde 60'ın üzerindeki pazar payı ve yıllık 5 milyar TL teslimat ile sektörünün en büyük aktörüne dönüştürdü. Geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana üzerine titizlikle çalıştığımız ve sabırla beklediğimiz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) lisansını alarak, 85 milyonluk dev bir ülkeyi mevduat ve katılım bankacılığından sonra "3. Nesil Finansman Modeli"ne kavuşturduğumuz için mutluyuz" diye konuştu.

Sait Aytaç "Türkiye genelindeki 128 şube ve 1500 çalışanımız ile sektörün kurucusu ve lideri Eminevim, BDDK onayından sonra artık bir Türkiye markası" dedi.

BÜYÜMEYE DEVAM

Genel Müdür Aytaç şunları söyledi: "Tasarruf finansman sektörünün BDDK denetimi ve gözetimindeki yeni yapısı, ev, araba ve işyeri alacaklar için katılım ve mevduat bankalarından borçlanarak yapılan yatırımlara yeni bir seçenek sunmuş oldu. 30 yıldır tasarruf finansman sektörüne yön veren ve sektörün en fazla tercih edilen şirketi olarak, bugüne kadar bizden emin olan müşterilerimize toplam 200 binden fazla ev, araba ve işyeri teslimatı gerçekleştirdik. Bugünden sonra da, sektörümüzü daha fazla tasarruf sahibiyle buluşturarak, istikrarlı bir şekilde büyütmeye devam edeceğiz."

34 MİLYON POTANSİYEL MÜŞTERİ VAR

Aytaç "Artık hitap ettiğimiz pazar çok daha büyük. Tasarruf ederek ev, araba veya işyeri sahibi olmak isteyecek 34 milyon potansiyel müşteri adayımız bulunuyor. Eminevim olarak bugüne kadar misyonumuz, her ölçekten tasarrufu bir araya getirerek, müşterilerimizin ev, araba ve işyeri sahibi olmalarını sağlamak oldu. Bu doğrultuda da birbirinden farklı pek çok tasarruf finansman ürünü geliştirmeye ve yeni tasarruf sahipleriyle buluşturmaya devam edeceğiz" dedi.