3D yazıcıdan ev yapıp depremi önceden bilecek

Konut sektöründe teknoloji  kullanımını artırmayı hedefleyen Nef, bu yıl 3D yazıcıdan ev yapacak. Erden Timur, “Bina cephelerinden elektrik üreteceğiz. Projelerimize kuracağımız sistem depremi 1.5 dakikaya kadar önce haber verecek” dedi. 

UFUK KORCAN / ufuk.korcan@aksam.com.tr

NEF’TEN EZBER BOZACAK YENİLİK

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul şirketlerinden Nef, teknolojik gelişmeleri projelerine dahil ederek sektörde oyunun kurallarını değiştirmeye hazırlanıyor. Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, şirket olarak küresel bir marka olma hedefiyle hareket ettiklerini belirterek, “İçinde bulunduğumuz sektör uluslararası alanda teknolojik açılımlarla çok fazla ilgilenen bir sektör değil. Konut ve inşaat dediğinizde yaklaşık 120 yılı aşkın süredir yapım metodu çok fazla değişmemiş.

3 YILDIR ÇALIŞIYOR

Biz 3 yıl önce kendi içimizde bir AR-GE ekibi oluşturduk. Dünyada artık teknolojinin girmediği bir alan yok. Birçok teknoloji firması ile bir araya geldik. Önümüzdeki aylarda AR-GE çalışmalarını tamamladığımız ve yakında başlatacağımız işlerden birisi de 3D yazıcı ile ev yapmak. Şu anda Hollandalı bir firmayla görüşmelerimiz sürüyor. Belli bir noktaya geldik. İlk 3D yazıcı ile evi bu yılın üçüncü çeyreğinde üretmeye başlayacağız” diye konuştu.

AMAÇ ÇOK KATLI 

3D yazıcılarla yapı elemanları da oluşturacaklarını açıklayan Timur, bunun ilk örneğini yılın ikinci çeyreğinde öğrenci yurtlarının tavanlarının yapımında hayata geçireceklerini belirtti. 3D yazıcı ile üretimin nasıl yapılacağı konusunda Erden Timur şunları söyledi: “3D yazıcı makinesi evin yapılacağı yerde ilk yapıyı yapıyor, bulunduğu yerde yapıyı üretiyoruz. Makine kendisi üretiyor el ile müdahale yok. Malzeme olarak 3D yazıcıya ne malzeme koyuyorsanız ondan üretiliyor. Akışkan değil ama çok da sert bir malzeme olmaması gerekiyor. Konut cephesi ve zemini gibi birçok alanı üretebiliyoruz. Burada şu ana kadar çözülmemiş olan şey çok katlı olarak üretim yapmak. Yapı elemanlarının 3D yazıcı ile üretimi kendi yurtlarımızda yapmamızın nedeni gençlerimizi de bu işin içine sokmak isteği.”

Elektrik ihtiyacının %20’si bina cephesinden gelecek

Yenilenebilir enerji alanında da çalışmalar yaptıklarını ifade eden Erden Timur, “Artık enerji üreten unsurlar, yapı elemanları şekline dönüştü. Cephe elemanı gibi dekoratif bir alan aynı zamanda güneş paneli haline geldi. Bununla ilgili de İspanyol bir firma ile görüşmelere başladık. Son aşamaya geldik. Hatta Basın Ekspres’teki yaptığımız projede bunun ilk uygulamasını yapıyoruz. Binanın ortak alan enerjisi ihtiyacının yüzde 20’si bu şekilde karşılanacak. Rüzgar enerjisine de baktık. Ama bina rüzgar almıyorsa o zaman yatırım geri kalıyor” diye 

konuştu.

Mercedes ve Tesla ile ‘home battery’ atağı  

Enerjinin ucuzken depolanıp pahalı olduğu dönemlerde kullanılmasına yönelik bir çalışma yaptıklarını ifade eden Erden Timur, “Teknolojiye yönelik çalışmalarımızdan biri de enerji depolama. Burada Tesla’nın Powerwall’u ve Mercedes’in home battery sistemlerinden söz ediyoruz. Tesla sistemini uygulamayı planlıyoruz. Ayrıca Mercedes ile görüşmelerimizde de belli bir noktaya geldik. Daire bazında elektriğin olmadığı dışsal elektriğin eve girmediği yerde onlar mantıklı. Bu da ilerisi için aslında hayat değiştirecek bir sistem olarak öne çıkıyor” diye konuştu. Timur, binalarda insan hareketinden enerji üretimi konusunda da çalıştıklarını sözlerine ekledi.

BUNDAN SONRAKİ TÜM PROJELERDE OLACAK

Depremin Türkiye için en önemli konulardan biri olduğunu altını çizen Erden Timur, Nef projelerine erken uyarı sistemi kuracaklarını söyledi. Timur,  “Bu konuda çok deneyimli Tayvanlı bir firmayla görüştük. Çok tecrübeli bir firma. Bundan sonraki tüm projelerde erken uyarı sistemini kullanacağız. Sistem, sarsıntıdan 1.5 dakikaya kadar varan bir süre öncesinde uyarı verebiliyor” dedi. 

Konut almak için doğru zaman

Sektörde fiyatlara bakıldığında konut almak için en uygun zamanlardan bir tanesi olduğunu vurgulayan Timur, “Son 100 yılı 15 ya da 10’ar yıllık zamanlara ayıralım. Tüm yatırım araçlarında gayrimenkulden daha fazla kazandıran hiçbir şey olmamış dolar bazında. Konut yine en fazla kazandıracak” dedi.