3D model yapıp ayda 2 bin dolar kazanın

13 milyar dolara ulaşan dünya metaverse pazarı nitelikli çalışanlar arıyor. XR Masters CEO'su Ali Hantal, “Metaverse dünyası için 3D model geliştiren gençlerin ayda 2 bin dolar maaşı garanti” diyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

İnternetten sonra dijital dünyanın en önemli buluşu olarak nitelendirilen metaverse ekosistemi kısa sürede hatırı sayılır derecede gelişim göstermeyi başardı. Geçen yıl 13 milyar dolar büyüklüğe ulaşan metaverse ekonomisinin 2030 yılına kadar 8 ila 13 trilyon dolar seviyesine yükseleceği belirtiliyor.

GİDER TL İLE, GELİR DÖVİZLE

Özellikle Web 3.0 ile birlikte daha özgür bir internet ortamı vadeden metaverse'ün birçok girişimci ve çalışan için gelir yaratacağına dikkat çeken XR Masters CEO'su ve Açık Artırılmış Gerçeklik Bulutu Derneği'nin yöneticilerinden Ali Cumhur Hantal, şunları kaydetti: "2030'da 13 trilyon dolara çıkması öngörülen metaverse dünyasından Türkiye hak ettiği payı almalı. Genç nüfusun bu kadar yoğun olduğu, analitik zekası gelişmiş Türk insanı için metaverse'te çok fazla fırsat var. Eğer bir kişi kara kalem çalışması yapabiliyorsa bir 3D modelleme yazılımı geliştirebilir. El becerisi yoksa bir oyun motoruyla 2 boyutlu AR ve ya VR uygulamaları geliştirip dünyaya satabilir. Türkiye'de yaşayıp, yurtdışından dövizle para kazanabilir." Hantal, şöyle devam etti:

GENÇLERE ÇAĞRI

"Bugün gençler uçak motoru yapmadan da para kazanabilir. Benim anne babalara tavsiyem çocuklarını bu alana yöneltmeleri. Gençler Youtube'dan video izleyerek bile bu işi öğrenebilir. Dünyanın bu tip deneyim geliştiricilere ihtiyacı var. Gençler kendilerini geliştirirse ayda 2 bin dolar maaşlarla metaverse dünyasında iş bulmaları işten bile değil. Devlet, şirketler ve bireylere bu konuda görev düşüyor."

DÜNYAYA İÇERİK İHRAÇ ETME İMKANI

Yirmi yıldan fazladır yazılım alanında pek çok önemli projeye imza atan ve global şirketlere bilgi teknolojileri sunan XR Masters ekibi son 7 yıldır metaverse teknolojileri üzerinde AR-Ge çalışmaları ve yazılım geliştirmeleri yapıyor. XR Masters'ın geliştirdiği Metaverse İçerik Yönetim Platformu ile bireyler veya şirketler kendi App'ini kurup kendine ait mateverse içeriklerini bu platformda geliştirip dünyaya pazarlayabilecek, ya da deneyim geliştiricilerden istediği içeriği satın alabilecek.

HEDEF: 5 MİLYAR AKTİF KULLANICI

Meta ve universe kelimelerinin birleşimi sonucu ortaya çıkan ve "Öteki Evren" anlamını taşıyan kavram, sanal evrenler paradigması oluşturmayı amaçlıyor. Öte yandan teknolojik altyapı yatırımları, metaverse evrenlerinin sanal para birimlerinin listelenmesi, NFT parçalarının metaverse evrenlerinde satışa sunulması ve artan kullanıcı sayısı metaverse ekonomisinin gelişimine katkı sağlıyor. ABD merkezli Citigroup tarafından yayınlanan "Metaverse ve Para, Geleceğin Şifresini Çözme" başlıklı 184 sayfalık raporda metaverse ekonomisinin 2030 yılına kadar 8 ila 13 trilyon dolar seviyesine yükseleceği ve yaklaşık olarak 5 milyar aktif kullanıcının metaverse evrenlerinde yer alacağı belirtiliyor. Ayrıca raporda metaverse dünyasının oyun oynamanın ötesine geçeceği ifade ediliyor.