Birinci derece memurlara 3600 ek gösterge geliyor! 3600 ek gösterge son dakika

3600 ek göstergenin yasalaşmasını bekleyen birçok kişi, yasasıyla ilgili son dakika gelişmelerini merak ediyor. Memur ve memur emeklilerini yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge yasasıyla ilgili ayrıntılar milyonlarca kişinin gündeminde yer alıyor. 3600 ek gösterge son dakika haberine göre; Yeni torba yasayla birlikte birinci derece memurlara 3600 ek gösterge geliyor. İşte detaylar...

3600 ek gösterge ile ilgili son dakika gelişmeleri, milyonlarca memur ve memur emeklisi tarafından takip ediliyor. TBMM'de görüşülmesi beklenen ikinci torba yasada 3600 ek gösterge gibi milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer alması bekleniyor. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, yeni torba yasayla birlikte birinci derece memurlara 3600 ek gösterge geleceğini açıkladı. İşte 3600 ek gösterge son dakika haberinin detayları...

BİRİNCİ DERECE MEMURLARA 3600 EK GÖSTERGE GELİYOR!

Memur ve memur emeklilerinin ikramiyelerini etkileyecek olan 3600 ek gösterge yasasına dair ayrıntılar belli olmaya başladı.

3600 ek gösterge son dakika haberi: Emekli ve memurların yanı sıra yeni evlenecekler, ev hanımlarının ve taşeron işçilerin gözü TBMM'de görüşülmesi beklenen ikinci torba yasada. Kritik birçok başlığı barındıracağı öngörülen torba yasa teklifinin yeni yıldan önce Meclis gündemine gelmesi öngörülüyor.

Torba yasada ise emekli ve memur maaşları, ev hanımlarına yapılacak prim desteği, taşeron işçilerin kadroya alınması ve 3600 ek gösterge gibi milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer alması bekleniyor.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, yeni torba yasayı değerlendirdi. İkinci Torba Yasa kapsamında yer alan 3600 ek gösterge düzenlemesinin kamu görevlilerine özellikle emeklilikte önemli kazanımlar sağlaması bekleniyor.

İsa Karakaş, 3600 ek göstergeye dair son dakika açıklamasında:

"15 Ocak 2024 tarihinden itibaren birinci dereceye gelen memurlar 3600 ek göstergeden faydalanacak"Ayrıca yaklaşık 500 bin memuru ilgilendiren 3600 ek göstergenin de torba yasadaki ana konulardan biri olduğunu dile getiren Karakaş, "Özellikle yüksekokul ve üniversite mezunu olup 3600 ek gösterge için birinci dereceye gelen memurların beklenti içerisinde olduğu düzenlemenin de torba yasa kanununa girmesi bekleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren birinci dereceye gelen memurların 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanabileceği söylenebilir" ifadelerine yer verdi.

Memuriyet derecelerini birçok faktörün etkilediğini belirten Karakaş, 3600 ek göstergeden kimlerin faydalanabileceğine dar şu ifadeleri kullandı:

"3600 ek göstergeden 2 yıl ve üzeri üniversite mezunu olanların faydalanmasının mümkün olduğunu söyleyebiliriz. 2 yıl üniversite mezunu olanlar 10. derece 2 dereceden başlamakta birinci dereye kadar yükselmekte. 4 yıllık üniversite mezunu olanlar daha avantajlı çünkü 9. derece 1. kademede başlamakta. Memurun çalıştığı kurum sınıfı ve özellikle eğitim durumunun birinci dereye etkili olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla üniversite mezunlarının gerekli hizmet yılını doldurdukları takdirde zaten birinci dereceye hak kazandıklarını söyleyebiliriz."

Torba yasa kanun teklifi Meclis'ten geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Memurların aylık maaşları, emekli olduktan sonra alacakları aylıkların ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde büyük rol taşıyan ek gösterge önemli bir unsurdur.

Ek göstergenin yüksek olması emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin de yüksek olacağı anlamına gelmektedir. Bu nedenle memurlar bulunmuş oldukları unvanlarının 1. derece kadrolar için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Bu durumdan dolayı da ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun alacağı zam oranları ya da maaş miktarları aynı olmaz.

Yani 3600 ek göstergenin yürürlüğe girmesinin ardından öğretmen, hemşire, din görevlisi ve polislerin maaşlarında artış olacak.

3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR?

Bu kapsamda öğretmen, polis, sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3.600'e yükseldi.

Birçok meslek grubu ve unvanının faydalanacağı düzenlemeyle 1. dereceye gelmiş olmak şartıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3.600'e yükseltildi.

Avukat, il müdürü, bekçi, uzman jandarma ve uzman erbaş gibi 3.000 ek göstergeli tüm meslek grupları da 3.600 ek göstergeden yararlanacak.

İl müdür yardımcısı, ilçe müdürü, şube müdürü, gelir uzmanı ve mali hizmetler uzmanları ve denetmenlerin 2.200 olan ek göstergeleri de 3.600'e çıktı.