Son dakika 3600 ek gösterge çıktı mı, ne zaman çıkacak? 3600 ek gösterge nedir, kimleri kapsıyor, maaşa etkisi nedir?

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisini ilgilendiren 3600 ek göstergede son durum merak ediliyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde 3600 ek göstergenin yasalaşması, sözleşmeliye kadro ve aile yardımında uzlaşma sağlandı. Peki, 3600 ek gösterge nedir, kimleri kapsıyor? 3600 ek gösterge çıktı mı, maaşa etkisi nedir? İşte tüm detaylar...

3600 ek gösterge ile ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. 247 bin polis, 925 bin öğretmen, 200 bin hemşire, 144 bin din görevlisi 3600 ek göstergenin çıkmasını bekliyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde 3600 ek göstergenin yasalaşması, sözleşmeliye kadro ve aile yardımında uzlaşma sağlandı. Peki, 3600 ek gösterge nedir, kimleri kapsıyor? 3600 ek gösterge çıktı mı, maaşa etkisi nedir? İşte merak edilenler...

3600 EK GÖSTERGEDE SON DURUM NEDİR?

Yapılacak zam oranı da dahil toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçları, bugün saat 14.30'da düzenlenecek toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.

Son dakika açıklamalarına göre, Vakan Bilgin "Memur-Sen'in de katılacağı bir çalışma yapılacak ve tamamlanacak. 3600 Ek Gösterge meselesi bu sözleşme döneminde tamamlanacaktır." dedi.

Yapılacak zam oranı da dahil toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçları, bugün saat 14.30'da düzenlenecek toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.

EK GÖSTERGENİN MAAŞA ETKİSİ NEDİR?

Ek göstergenin yüksek olması demek memur maaşlarının ve ikramiyelerinin artışı anlamına geliyor. Bu sebeple ek gösterge hakkı sağlandığında unvan ve rütbeye göre maaşlar ciddi anlamda etkilenecek. Görev başındaki memurların maaşlarına ve ikramiyelerine ek katkıda bulunacak olan 3600 ek gösterge aynı zamanda bu mesleklerden emekli olmuş memurları da etkiliyor. 3600 ek gösterge hayata geçtiğinde kapsamdaki memurların emekli aylıkları ve emekli ikramiyeleri yüzde 22 ile yüzde 25 oranında artacak. Otuz yıllık hizmeti bulunan öğretmen ve polis emekli olduğunda maaşında 600-700 lira, emekli ikramiyesinde ise 34 bin liraya kadar artış olacak. Halen 4 yıllık üniversite mezunu öğretmen ve polisler 3000 ek göstergeye sahip.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

3600 ek gösterge memurların aylık ücretlerini, emekli olduktan sonraki maaşlarını ve emekli ikramiyelerini belirleyebilmek için gerekli olan önemli bir unsurdur. Ek göstergesinin yüksek olması emekli maaşının ve emekli ikramiyesinin de yüksek olması anlamına gelmektedir. Bu sebeple memurlar bulundukları unvanların 1. derece kadrolar için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedir.

3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR?

Öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerini kapsaması beklenen düzenlemeyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Ek göstergenin 3600'e çıkarılmasıyla memurların emekli aylıkları ve ikramiyeleri bu sayede artacak. Böylece yaklaşık 1,5 milyon memurun ek gösterge beklentisi karşılanacak.

3600 ek gösterge düzenlemesi ile öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergelerinin yükseltilmesi bekleniyor. Düzenlemeden hâlihazırda bu görevlerden emekli olan vatandaşların da yararlandırılması öngörülüyor.