3.5 milyon kadın ‘Ne işte ne eğitimde' Sabancı'dan ‘NEET' kadınlara 35 milyon bütçe

Sabancı Vakfı, yeni projesinde ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda' olan (NEET) kadınları odağına aldı. Güler Sabancı, “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesiyle uzun soluklu bir yolculuğa çıkıyoruz” dedi.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

İki yıl önce sosyal etki yaratacak yeni bir yolculuğa çıkmak üzere araştırmalara başlayan Sabancı Vakfı, dünyada ve ülkemizde ciddi bir toplumsal sorunun habercisi olan NEET (Not in Employment, Education or Training) kavramıyla karşılaştı. 1990'larda İngiltere'de ortaya çıkan bu kavram, 'Ne eğitimde ne istihdamda' yer alan kişileri anlatıyor. Ve günümüzde gençler için en büyük problemlerden biri olarak gösteriliyor. Kadınlar, gençler ve engellileri odağına alan Sabancı Vakfı, kadınlar ve kız çocuklarıyla ilgili geçmiş tecrübelerine de dayanarak, 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' sorununu gündeme taşımaya karar verdi. Tüm bu çalışmalar sonucunda da Sabancı Vakfı 'Geleceğini Kuran Genç Kadınlar' projesini başlattı.

KAMU-ÖZEL BİRLİKTE

Türkiye'de dönüşüm başlatacak bir büyük etki projesi gerçekleştirme hayaliyle yola çıktıklarını anlatan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, şöyle devam etti: "Bizim gibi büyük vakıflar 30 sene sonra, 50 sene sonra ne yapmışlar diye baktık. Gördük ki, belli bir süre sonra her şeyi kendileri yapmak yerine sahada çalışan sivil toplum örgütlerini desteklemişler, onlara hibe vermişler. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Biz de bu yoldan gidebiliriz diye düşündük. 18-29 yaş arasındaki gençleri yakından ilgilendiren ve global bir sorun olan NEET kavramını gündeme taşımaya ve ne eğitimde ne istihdamda olan genç kadınların sorunlarını gündeme taşıyacak Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projemizi hayata geçirdik. Çok paydaşlı projeleri hayata geçirme kabiliyetimizle, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı gibi çok güçlü partnerlerle birlikte hareket ediyoruz. Kamu, özel sektör ve sivil toplum el birliğiyle bu sorunun çözümü için hep birlikte çalışmalıyız."

'EŞİM ÇALIŞMAMI İSTEMEDİ'

500 kadın üzerinde yapılan araştırma araştırmaya göre eğitimde ve istihdamda olmama durumunun çoğunlukla aile kararından kaynaklandığını söyleyen Safkan, "Kadınların iş hayatında olmaması kendi tercihleri değil. Her 5 evli kadından biri, 'eşim istemediği için işten ayrıldım diyor" diye konuştu.

NEET KADIN SAYISINDA AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ise, TÜİK 2020 verilerine göre Türkiye'de 18-29 yaş aralığında ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç sayısının 5 milyon 298 bin, bunun içindeki genç kadınların sayısının ise 3 milyon 554 bin olduğuna dikkat çekerek, "Ne yazık ki Türkiye genç NEET kadın oranında Avrupa Birliği'nde birinci" diye konuştu.

PROJE, 11 ŞEHİRDE BAŞLIYOR

Projenin amacı; 'NEET grubundaki genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarını gündeme taşımak, ve bu ihtiyaçların karşılanması için mekanizmalar oluşturmak' olarak açıklayan Güler Sabancı, 11 il pilot bölgede hayata geçecek proje için 35 milyon TL bütçe ayrıldığını sözlerine ekledi.