32 girişime bir yılda 93 milyon fon buldu

Paya dayalı kitle fonlama modeliyle girişimcilerin finansal destek bulmalarına aracılık eden Fonbulucu, 1 yılda 32 girişime 93 milyon TL fon sağladı. Firmanın sıradaki hedefi girişimleri yurtdışına açmak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Girişimlerini kurarken veya büyütürken sermaye desteğine ihtiyaç duyan girişimcilere paya dayalı kitle fonlama modeliyle destek olan Fonbulucu.com, kurulalı henüz 1 yıl olalı 32 girişime 93 milyon TL'lik fon buldu. Girişimcilere kolay, hızlı, ucuz, teminatsız ve faizsiz finansmana ulaşma olanağı sunan Fonbulucu, yıl sonunda 150 milyon TL, 2023'te ise 1 milyar TL fona ulaşmayı hedefliyor.

1 MİLYAR DOLARLIK HACİM

Geçen yıl dünyada 564 milyar dolar fonlama talebi oluştuğunu ve bunun114 milyar dolarının paya dayalı kitle fonlama modeliyle elde edildiğimi anlatan Fonbulucu kurucusu ve CEO'su Hakan Yıldız şunları kaydetti: "Gelecekte bu rakamın 500 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Dünya ekonomisinden 100'de 1 pay alan Türkiye'nin bu pazardan da yüzde 1 pay alırsa her yıl girişimlere bu modelle 1.1 milyar dolarlık fon desteği sağlanmış olur. Bu alanda hizmet vermek üzere SPK'dan onay alıp kurulan 7 platform var. Bunların üçü şu anda aktif olarak faaliyet gösteriyor. Fonbulucu olarak biz de 23 kişilik ekibimizle bu pazarı büyütmek için çabalıyoruz." Girişimlere fon desteğinin yanı sıra pazar analizi, hedef kitle belirleme, kurumsallaşma ve tanıtım desteği de sunduklarını dile getiren Yıldız," "Bu sistemde girişimciye daha çok yatırımcıya tek kanaldan ulaşma, güvenli bir ortaklık yapısını dijital olarak sağlama, hızlı büyüme ve globale açılma olanağı sunuyoruz" dedi.

2 DAKİKADA YATIRIMCI OLMA İMKANI

Paya dayalı kitle fonlama modelinin yatırımcılara da birçok katkısı var. Hakan Yıldız'ın verdiği bilgiye göre yatırımcılar mobil uygulama üzerinden e-Devlet doğrulaması yapıp 2 dakika içinde yatırım yapabiliyor. Zamandan ve mekandan bağımsız olarak düşük bütçelerle 7-24 yatırım olanağı sunan sistemde şimdiye kadar 23 bin katılımcı oluştu. Fonbulucu'ya gelen girişimler için 60 güne kadar ön talep toplama süresi ve yüzde 120'ye kadar ek fonlama olanağı sunuluyor. Fonbulucu'da en fazla ilgi gören girişimler oyun, biyoteknoloji, sağlık, fintek ve eğitim alanında oldu.

BÖLGESEL OYUNCU OLMAYI HEDEFLİYOR

Fongogo da SPK'dan lisans alıp, paya dayalı kitle fonlaması hizmeti veren platformlardan biri. 2013 yılından bugüne kadar 1.500 üzerinde kampanya yayına alarak bunların 500 kadarının hedef fonlarına ulaşmalarını sağladıklarını anlatan Fongogo Kurucu Ortağı ve CEO'su Ali Çebi şunları kaydetti: "2022 yıl sonuna kadar platform üzerinden 30 kampanya yayına alarak 30 milyon TL üzerinde fon sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca önümüzdeki üç yıl içerisinde 400 girişimin 1 milyar TL'nin üzerinde fon bulmasına aracılık etmeyi planlıyoruz." Çebi, Fongogo olarak 2023'te kitle fonlaması alanında bölgesel bir oyuncu olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

YURTDIŞINA PLATFORM KURUYOR

Geçen şubat ayında Almanya'daki bir fondan 1 milyon euro'luk yatırım alan fonbulucu.com, nisan ayında ise 4.5 milyon TL'lik ikinci yatırımını yurtiçindeki bir yatırımcıdan aldı. Toplam 19.5 milyon TL'lik bu sermayenin şirketin büyümesine ciddi ivme kazandırdığına dikkat çeken Fonbulucu Kurucusu ve CEO'su Hakan Yıldız, şunları kaydetti: "Aldığımız bu sermaye desteğiyle yurtdışında bir platform kurup, can suyu verdiğimiz Türk girişimcilerinin yüzde 30'unu dünyaya açmayı planlıyoruz."