ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE
Akkök Grubu şirketlerinden Ak-Kim, yurtdışında şirket avında. Bu sene başında alman Dinox firmasını bünyesine katan şirket, önümüzdeki 2 hafta içinde yeni bir satın almaya daha imza atacak. İspanyol bir firmayı bünyelerine katacaklarını ifade eden Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, “Zor koşullara dayanıklıyız. Yatırımdan vazgeçmiyoruz. Önümüzdeki 3 yılda 300 milyon dolarlık yatırım hedefimiz var. Türkiye’den de 3 firmayı bünyemize katmayı planlıyoruz” diyor.
-Türkiye kimya sektörü deyince nasıl bir hacimden söz ediyoruz?
Türkiye’de 25 bin firma var. Ancak bunların yüzde 95’i çok küçük firmalar. Toplam 15-20 tane büyük kimya şirketi olduğunu söyleyebiliriz. 25-30 milyar dolar civarında bir üretim pazarı var. 40 milyar dolarlık da bir ithalat söz konusu. Türkiye’deki üretimin yaklaşık yüzde 50’si ihraç ediliyor. Demek ki Türkiye’de 55 milyar dolarlık da bir tüketim pazar bulunuyor.
- Ak-Kim’de işler nasıl?
Bizim performansımız iyi. Zorluklar hep var ama bunlar artık işimizin bir parçası. Yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2016 da 2017 de bizim için güzel geçti. Bu sene şubat ayında Almanya’daki bir kimyasal satış pazarlama firmasını satın aldık. Dinox 25 milyon euroluk bir şirket. Avrupa’da bizim satışımızı yapıyorlardı. Şimdi orayı biz kontrol ediyoruz. Tabii ki bu karlılığımızı artıran bir operasyon oldu. Müşterilerimizle direkt temasa geçmiş olduk. 2015 başında Gizem Frit diye bir şirketi almıştık. Şimdi de Gizem Frit’le birlikte İspanya’da bir şirket alıyoruz. 1-2 hafta içinde satınalma sonuçlanacak.
- Bu aralar satın almalar yoğunlaştı mı Ak-Kim’de. Daha evvel de fabrikalar almıştınız?
Evet yurtiçinde Dostel kimya’nın 2 fabrikasını satın almıştık. Yani 4 yıl içinde 4 şirket almış olduk.
- Bu satınalmadan sonra da yatırımlar sürecek mi?
Önümüzdeki 3 yılda 3 yerli şirket daha satın almayı planlıyoruz. 300 milyon dolarlık yatırımımız olacak.
‘Kirli su’ temizlenecek 35 milyon euro gelecek
- Bu arada suyun geri kazanımıyla ilgili önemli yatırımlarınız var. Tam olarak ne yapıyorsunuz su konusunda?
Su işine 20 yıl önce başladık. 2013’te Avrupalı Feralco’yla ortak bir şirket kurduk, adına da Akferal dedik. Bütün bunları yaparken suyun arıtılarak geri kazanımı konusuyla ilgilenmeye başladık. Bu konuda bir çok ülkede büyük yatırımlar var. Büyük kimya tesisleri suyu denizden alıp, sanayide kullanılır hale getiriyor. Ve bu ürünü Türkiye’de yapan yok. Neticede biz bunu geliştirdik ve 2016 başı itibarıyla satışa başladık.
- Ne kadar yatırım yaptınız bu işe?
Bu yatırım 35 milyon dolarlık bir bütçeyle hayata geçti.
- Su işinden nasıl bir ciro elde etmeyi hedefliyorsunuz?
Şu anda cirodaki payı küçük ama önümüzdeki dönemde sudan 20-25 milyon euro ciro yaratacağımızı düşünüyoruz.
iNOVASYON TAM GAZ SÜRÜYOR
- Kimya inovasyonun yoğun olduğu bir sektör. Sizde var mı inovatif yeni ürünler?
Beni en çok heyecanlandıran projelerden biri fabrikalar için üzerinde çalıştığımız bir ürün. Eskiden çamaşırımızı 80-90 derecelerde yıkardık. Şimdi bu rakam 30-40 derecelere düştü. Benzer bir proses büyük tekstil fabrikalarında var. Herhangi bir kumaş, basılmadan, boyanmadan önce çok yüksek sıcaklıkta uzun süre yıkanıyor. Biz bunu evde çamaşır makinelerinde yapabiliyorsak, ‘tekstil fabrikaları için de yapabiriz’ diye düşündük. 130 derecede 9 saatlik bir yıkamayı ‘3 saate ve 90 dereceye indirebilir miyiz’in arayışı içine girdik. Bu fabrikalar için çok ciddi bir enerji tasarrufu anlamına gelecek. Kumaş yıpranmayacak. Yalova kampüsümüzde bir ar-ge merkezimiz var. Orada bu konu üzerine çalışıyoruz.
Bordan zırh yapma planı
- Borla ilgili de bazı çalışmalarınız vardı… Planlar var mı borla ilgili?
Koç Üniversitesi Kimya Fakültesi’nde madde bilimleri bölümünde bir araştırma merkezi kurduk. Burada bor üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünyadaki bor kaynaklarının yüzde 75’i Türkiye’de ve çok önemli kullanım alanları var. Bunlardan bir tanesi savunma sanayi. Mesela koruyucu çelik yeleklerde, zırhlarda kullanılıyor. Bunlar Türkiye’ye ithal edile ürünler. Biz bunları, Türkiye’de üretebilirsek, çelik yeleklerin üreticileri bunu Ak-kim’den yerli olarak temin edebilecekler. Tabii ki birkaç senelik bir ar-ge safhası olacak.
300 milyon dolar’a yaklaşıyoruz
- Ak-Kim’in cirosu ne kadar olacak bu sene sonunda?
Bu yıl bünyemize katılan yeni şirketlerle birliktke konsolide ciroda 300 milyon dolara yaklaşıyoruz. Geçen yıl bu rakam 255-260 civarındaydı. Yeni şirketleri saymazsak da bu yıl yüzde 5 seviyesinde bir büyümemiz gerçekleşti.
- Gündeminizde halka arz var mı?
Ciroda 500 milyon dolar seviyesine ulaştığımızda bir halka arz planımız var. Hatta yurtdışında da yapabiliriz bu halka arzı. 2021-2022 yıllarında bu rakama ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Ama tabii şu anda halka arzı konuşmak için erken.
YENİ ŞiRKETİN CİROSU HAZIR
Onur Kipri, İspanya’da satın alacakları kimya firmasının 20 milyon eu ro değerinde olduğunu belirterek, “Şirketin pazarı hazır. 20 milyon euro civarında da cirosu bulunuyor” dedi.