'300 koyun desteği' nisan ayında başlıyor

Bakan Fakıbaba, '300 Koyun Projesi'nin nisanda uygulamaya geçeceğini belirterek, başlangıçta 10 aileye 3 bin koyun vereceğiz. Hedefimiz hayvancılıkta kendine yeten bir ülke haline gelmek'' dedi. 

YELDA GÖKDAĞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, “300 Koyun Projesi” nisan ayında uygulamaya geçiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), proje kapsamında Ziraat Bankası aracılığıyla sözleşme imzalayan 10 aileye toplam 3 bin baş küçükbaş hayvanı, ücreti karşılığında satarak projeye start verecek.

2019'DA 500 BİN  

En az bin 666 üreticinin dahil edileceği projede, satılacak küçükbaş hayvan sayısı 2019 yılı içinde 500 bine ulaşacak. Açıklama Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’dan geldi. Bakan Fakıbaba, TBMM’de bir grup gazeteciyle özel sohbetinde, hedeflerinin et ithalatının önüne geçmek olduğunu belirterek, “Türkiye’yi hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke haline getireceğiz” diye konuştu. Bu kapsamda 2019’da hem küçükbaş hem de büyükbaşta sürü artırma projelerini hayata geçireceklerini vurgulayan Bakan Fakıbaba, “2019’da sürü arttırmaya odaklanacağız. Bunun başlangıcını düve projesi ve anaç koyun projesiyle yapmıştık” diye konuştu. Bakan Fakıbaba özetle şunları kaydetti:

ŞIMARMASINLAR 

300 koyun projesine nisan ayında 10 aile başlıyoruz. Projeye başvurular değerlendirilip, Ziraat Bankası ile sözleşme nisan ayında tamamlanacak. Hayvan teslimatları ise sonraki aylarda başlayacak. İlk etapta belirlenecek 10 aileye, 3 bin koyun vererek başlayacağız. Önümüzdeki aylarda bu rakamı 500 bine tamamlayacağız. Türkiye et ithalatçısı olmaktan kurtulacak. İthalatçılar, şımarmasınlar. Keseceğiz ithalatı ve buna önce küçükbaş hayvanla başlayacağız.  

Kuzuları TİGEM satın alacak

Projenin ilk etabında TİGEM, Ziraat Bankası aracılığıyla sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere 300 başa kadar hayvanı ücretiyle satacak. Kurum hayvanların bakımı için üreticilere avans verecek. Doğacak kuzuları TİGEM satın alacak ve taban alım fiyatı koyulacak. 

Hayvan varlığı önemli bir kriter

Projeden yararlanma isteyenlerde bulunması gerekli şartlar da belli. Üreticilerin üretim yapacağı mera alanı koşullara uygun olacak. Üreticilerin kaba yem üretebilirliği ve hayvan varlığı da önemli koşullar arasında yer alıyor. Hayvancılıkla uğraşılması da kriterler arasında. 

İhtiyacımız ilk etapta dışarıdan karşılanabilir

Bakan Fakıbaba şöyle konuştu: "Başta 500 binlik damızlık ihtiyacı ilk etapta içeriden ya da ihtiyaç olursa dışarıdan karşılanabilir. Ama önce küçük başta ithalatı kaldırıyoruz. Artık kendimize yeteceğiz. 500 bin küçükbaş hayvan 4 yılda, 5 milyonluk hayvan artışını sağlıyor. Biz  üç dört yıl daha projeye devam ettiğimizde rakam 44 milyona ulaşıyor. İlave desteklerimiz de olacak. İnşallah bunu Cumhurbaşkanımız açıklayacak. 2019’da da sürü arttırma projeleri ile sahaya çıkacağız.”