30 stratejiyle enerjide 'milli dönem' başlıyor 

Enerji Bakanı Albayrak, bugün 'Milli Enerji Politikası'nı açıklıyor. Albayrak'ın 30'a yakın strateji açıklaması beklenirken önemli maddelerden biri de madenler olacak. Türkiye 'Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye' sloganıyla yola çıkacak.

MİRAY ÇİMEN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için önemli bir adım daha atıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katılımıyla bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşecek programda Türkiye’nin Milli Enerji Politikası’nı içeren 'enerjinin kırmızı kitabı' açıklanacak. 'Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye' sloganıyla düzenlenen toplantının önemli gündem maddelerinden biri de madenler olacak. 

LOGOSU DA TANITILACAK

Programda Enerji Bakanı Albayrak uzun dönemli milli enerji politikasını anlatacak. 10 yıllık enerji hedeflerinin açıklanacağı toplantıda Albayrak, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını sonlandırmak hedefiyle belirlenen 'Milli Enerji ve Maden Politikası'nı tanıtacak. Ayrıca 'Milli Enerji Logosu'nun da tanıtımı yapılacak.

HEDEF TAM BAĞIMSIZLIK

Bakan Albayrak’ın açıklayacağı yeni politika, 3 temel alanda yaklaşık 30 stratejik hedeften oluşuyor. Çalışmanın sac ayakları arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa başlıkları olarak belirlendi. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının ve son 10 yılda yıllık ortalama 54.6 milyar dolar enerji ve maden ithalatına kaynak ayırmasının, 'Büyük ve Güçlü Türkiye' hedefinin önündeki en büyük handikap olduğu tespitinin yapıldığı yeni politika, enerjide tam bağımsızlık için atılacak adımları içeriyor. 

Maden artık hammadde olarak ihraç edilmeyecek

Türkiye, yeni dönemde yenilenebilir enerji modellerine de ağırlık verecek. Nükleerden, yenilenebilir kaynaklara, maden teknolojilerine kadar tüm alanlarda getirilecek yeni modellerle artık Türkiye’de tüm enerji teknolojilerinde Ar-Ge ve teknoloji transferiyle ürün geliştirilecek. Bu düzenleme madencilikte en büyük problemin hammaddenin yurtdışına doğrudan satılması ve yurtdışında elde edilen ürünün ise yüksek fiyatlara alınmasının cari açığı yükseltici etkisi göz önünde bulundurularak yapılacak.  

Fabrika şartı geliyor

Öte yandan madenlerde yeni dönemde uygulanacak ihale modeli de yeniden çizilecek. Artık cevher hammadde olarak yurtdışına gönderilmeyecek, Türkiye’de ürün haline getirilmesini sağlayacak fabrika kurulma şartı olacak.

Gazda ticaret merkezi hedefi

Milli Enerji ve Maden Politikası’nda yer alan bilgilere göre, elektrik ve doğalgaz alanında yeni stratejik hedefler de ortaya konulacak. Türkiye’nin konum avantajını kullanarak, tüketim ihtiyacından daha fazla gazın Türkiye’ye girmesini sağlayarak bir ticaret merkezi haline gelmesi sağlanacak. 

Aramaların adresi Akdeniz

Petrol ve doğalgaz aramacılığındaki yeni dönem kriterinin bölgesi ise Akdeniz olarak belirlendi. Bu kapsamda Türkiye’de doğalgaz yaygınlaştırılmaya da devam edilecek. Halihazırda 76 ile doğalgaz ulaştı. 2017-2018 yılları arasında toplam 5 milyar lira yatırımla 220 ilçeye daha doğalgaz götürülecek.