Akşam Gazetesi
"TÜRK basınında ekonomi ve iş dünyasının nabzını tutan Platin Dergisi'nin bu yıl 7'ncisini düzenlediği ödül töreninin sektörümüze, iş insanlarımıza ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu yıl 'Teknoloji Entegrasyonu' temasıyla ödüllerini takdim edeceğimiz, ülkemizi ulusal ve uluslararası alanda başarıyla temsil eden ihracatçılarımızın muvaffakiyetlerinin devamını diliyor, her birini tebrik ediyorum."
ÇİN İLE REKABETTEYİZ
"Ülkelerin ekonomik kazanımlarını muhafaza edebilme ve stratejik bağımsızlık elde edebilme çabaları ticaret ve teknoloji savaşlarının kızışmasına sebebiyet veriyor. Böylesine belirsiz bir yatırım ortamı ve uluslararası ticaretteki güçlüklere rağmen Türkiye olarak bizim üretim ve ihracat yolculuğumuz sekteye uğramadan kendi istikametinde başarıyla ilerliyor. Türk sanayisinin öncülüğünde ihracatımızı son 22 yılda 36 milyar dolardan 262 milyar dolara çıkarttık. İhracatımızın dünyadaki payı yüzde 0,55'den 1,07'ye yükseldi. Türkiye, Çin'den sonra Orta Avrupa'ya kadar uzanan kuşakta en fazla ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülke konumundadır. Etkin ve verimli teşvik mekanizmamızla büyük bir Ar -Ge ve inovasyon ekosistemi oluşturduk. Verdiğimiz desteklerle son 22 yılda yıllık Ar-Ge harcamalarımız 1,2 milyar dolardan 16,1 milyar dolara, Ar-Ge personeli sayımız 29 binden 291 bine çıktı. Sayıları bin 600'ü aşan Ar-Ge ve tasarım merkeziyle özel sektörümüz Ar-Ge'ye öncülük ediyor. Güçlü üretim alt yapımızı daha da kuvvetlendirecek, sanayimizin yüksek katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm olmak üzere 3 ana sacayağı üzerinde yükselmesini sağlayacak yeni destek mekanizmalarını devreye alıyoruz."
98 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
"Programımız ile makine, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya ürünleri ve dijital dönüşüm alanlarında 98 milyar liralık yatırımı harekete geçirdik. 2030 yılına dek yarı iletkenlerden mobiliteye, ileri imalattan haberleşme ve uzaya, sağlık teknolojilerinden dijital teknolojilere ve yeşil enerjiye kadar ileri teknoloji alanlarında 30 milyar doların üzerinde yatırımın önünü açacağız. Yeşil dönüşüm yatırımları için 2030 yılına kadar 5 milyar avro finansman sağlamak üzere uluslararası finans kuruluşlarıyla mutabakata vardık."
OMUZ OMUZA YÜRÜYECEĞİZ
Bakan Kacır, "Ülkemizin Türkiye Yüzyılı'nda büyüme ve kalkınma yolculuğunun merkezine yüksek teknolojili üretimi koymayı ve geleceği bu anlayışla inşa etmeyi sürdüreceğiz. Siz kıymetli iş insanlarımıza, yatırımcılarımıza sunduğumuz desteklerle üretim süreçlerini inovasyon ve teknolojiyle entegre ederek küresel rekabetteki güçlü rolümüzü daha da pekiştireceğimize inanıyoruz. Biz her daim sizlerle yol yürümeye, omuz omuza olmaya devam edeceğiz... Sizler, bizim alın terimizi, akıl terimizi dünyaya taşıyan ticaret elçilerimizsiniz" dedi.
TEKNOLOJİDE DOĞRU YOLDA GİDİYORUZ
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, "Türkiye'de erken aşamadaki teknoloji girişimleri bu yıl yaklaşık 1 milyar dolar yatırım aldı" dedi. Dağlıoğlu şöyle devam etti: "Bunun 270 milyon dolarlık kısmı yapay zeka ve ilgili alanlarda yapılmış. Doğru yolda gidiyoruz. Girişim sermayesi fonu ve benzeri yapılarla, kurumsal girişim sermayesi fonlarıyla teknoloji girişimciliğine sizlerin de daha büyük oranda yatırımcı olması ülkemizin bu alandaki rekabetçiliğini koruması için çok kıymetli. Sayın Cumhurbaşkanımızın hedefi ve vizyonu doğrultusundaki ilk 10 ekonomiden biri olmak için özel sektörümüzün büyümesi ve rekabetçi olması kaçınılmaz bir gereklilik."
TÜRKİYE KÜRESEL GÜÇ MERKEZİ
Ödül töreninin ardından 24 TV'ye açıklamalarda bulunan Dağlıoğlı, "Türkiye istihdam üretmeye ve ihracattaki rekabetçiliğini korumaya devam ediyor. Dünyadaki belirsizlikler arasında Türkiye'nin olumlu ayrıştığını görüyoruz. Türkiye teknolojiye entegrasyonun artması için durmaksızın politika üretiyor ve teşviklerle şirketleri destekliyor" dedi. Türkiye'nin bölgesel bir ekonomik aktör, bölgesel bir üretim merkezi olduğunu ifade eden Dağlıoğlu, "Türkiye'yi küresel ekonomik güç merkezi yapma hedefimiz var" diye konuştu.