30 milyar dolarlık dev teşvik paketi

Başkan Erdoğan, elektrikli otomobil ve çip üretimi başta olmak üzere 6 başlıkta yaptığı çağrı ile yüksek teknolojili üretim alanlarında 30 milyar dolarlık teşvik paketini açıkladı.

HİT ELEKTRİKLİ ARAÇLAR: Bu alanda üretim kapasitemizi yıllık en az 1 milyon adede çıkarmayı öngören 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alıyoruz. Amacımız yüksek yerlilik oranına ve ihracat potansiyeline sahip yeni nesil enerjili araç yatırımlarını ülkeye kazandırmak.

BATARYA ÜRETİMİ: Batarya çağrımız ile 2030 yılına kadar 80 gigawatt saatlik bir kapasite inşa ederek, bölgesel bir üretim üssü olmayı hedefliyoruz. Megavat saat başına 6 bin dolara kadar sağlayacağımız hibe desteğini de içeren toplamda 4,5 milyar dolarlık bir teşvik paketini sunuyoruz.

ÇİP FABRİKASI: Endüstriyel boyutta çip üretim kapasitesi inşa etme hedefiyle de HIT-30 programı çip çağrısını başlatıyoruz. En az bir endüstriyel ölçekli çip fabrikasını ülkemize kazandırmak için 5 milyar dolarlık bir teşvik paketini devreye alıyoruz.

GÜNEŞ VE RÜZGAR TEKNOLOJİLERİ: Güneş enerjisinde 10,5 gigavatlık bir kapasitenin tesisini yönelik hücre yatırımlarına megavat başına 8 bin dolara kadar hibe desteği vereceğiz. Bu paketin toplamı 2,5 milyar doları buluyor. Rüzgar enerjisinde ise kritik bileşenlerin ve deniz üstü türbinler gibi ürünlerin imalatını desteklemeyi hedefliyoruz. Bu yatırımlar için ise toplamda 1,7 milyar dolarlık kaynak ayırıyoruz.

AR-GE TEŞVİK MODELİ: AR-GE faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük ilk bin firmasının ülkemizde kuracağı yeni merkezlerin personel giderinin yarısını 5 yıl karşılayacağız. TuriTech firması, 10 milyar liranın üzerinde AR-GE yatırımıyla otonom araç teknolojilerini Türkiye'de geliştirecek.

20 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM BEKLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, " HIT-30 Programı'yla vergi teşvikleri ve hibe desteklerinden oluşan toplam 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji yatırımlarına yönlendireceğiz. Bugün ilan ettiğimiz bu 6 çağrı ile önemi gittikçe artan teknoloji alanlarında kalkınma yolculuğumuza büyük katkı sağlayacak en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımını ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz. HIT-30 programının ülkemiz, milletimiz ve iş dünyamız için hayırlı olmasını diliyorum. Tüm yatırımcıları HIT-30 programında yer almaya ve ülkemizin teknolojik atılım serüvenine ortak olmaya davet ediyorum" çağrısında bulundu.