30 bin elektrik işçisine 'futbolcu kriteri' geliyor

TEDAŞ Genel Müdürü, yeni mesleki kriterler geleceğini söyledi: Futbol takımı oyuncu alırken nasıl 'check-up' uyguluyorsa, aynı kriter bizde de uygulanacak.

MİRAY ÇİMEN

miray.cimen@aksam.com.tr

Elektrik dağıtım sektöründe çalışan personele 'futbolcu' kriteri geliyor. Türkiye'de işgücü piyasasının en riskli sektörü olan elektrik dağıtımında çalışacak personel için belirli standartlar getiriliyor. 2000 yılında 30 kişinin yılda hayatını kaybettiği sektörde yıllar itibariyle sayı düşse de en az 18'e kadar indi. Bunun üzerine harekede geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Elektrik Dağıtım Derneği (ELDER) 'Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi'ni düzenledi.

TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, futbolculara takıma alınmadan önce yapılan 'check-up' uygulamasını örnek gösterdi ve benzer bir uygulamanın elektrik dağıtım sektörü çalışanları için hayata geçirileceğini açıkladı. Elektrik dağıtım sektöründe çalışan 48 bin personelden 30 bininin arazide görev yaptığını belirten Çepni, 'boy, kilo, refleks, işitme, yaş' gibi özelliklere sınırlama getirecek olan yeni kriterlerin, arazide görevli personel için zorunlu olacağını ifade etti. Kritere uymayan, arazideki direklere çıkamayacak. 

SORUN UYGULAMADA

ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel ise, Türkiye'nin iş kazalarıyla ilgili çok kötü tecrübeler yaşadığını anımsatarak, "Yasal düzenlemede gelişmiş ülkelerden farkımız yok. Sorun uygulamada" dedi.

ÇALIŞANA PSİKOLOJİK TEST

Çepni, İşgücü Ölçme ve Değerlendirme Merkezi kurulduğunu ifade ederek, "Bu merkezdeki işe uygun insanın seçimi bilimsel yöntemlerle belirlemeye başlayacağız. Kişi eğer uygunsa çalışmaya devam edecek. Değilse başka bir alanda değerlendirilecek" diye konuştu.