3 yılda bitmesi rekor! Karadeniz gazı, hızıyla ‘rekorlar kitabı'na girecek

Karadeniz gazı seneye evlerde kullanılacak. Enerji Bakanı Dönmez, “Proje, gelecek yıl gazın ulusal sisteme bağlanmasıyla, dünyada kendi alanında bu kadar kısa sürede biten proje olarak rekorlar kitabına girecek” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin Karadeniz'deki doğalgaz keşfinin ardından geçen 2 yılda projede çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirterek, "Şu ana kadar sorunsuz ilerleyen proje, gelecek yıl gazın ulusal sisteme bağlanmasıyla, dünyada kendi alanında bu kadar kısa sürede biten proje olarak rekorlar kitabına girmiş olacak" dedi. Enerji bağımsızlığının her zamankinden daha büyük önem taşıdığı bir dönemden geçildiğini ifade eden Dönmez, "Yerli enerjiye yapılan her yatırımın da her zamankinden daha fazla ehemmiyeti bulunuyor. Bizim enerji bağımsızlığı için yola çıkmamız ise bu gelişmelerden öncesine dayanıyor" ifadelerini kullandı.

BORU SERİMİ BİTİYOR

Dönmez, keşfin gerçekleştiği andan itibaren sahadaki çalışmaların karada ve denizde aralıksız sürdüğünü belirterek, sahada 6 bin kişi ve denizlerde yaklaşık 30 gemiyle sürecin planlandığı gibi ilerlediği bilgisini paylaştı. Dönmez, "Aradan geçen 2 yılda çevreyi ve doğayı gözeterek yürütülen çalışmalar sonucunda Türkiye'nin en büyük projelerinden biri olan Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi, Zonguldak'ta yükselmeye devam ediyor. Son olarak, gazı taşıyacak boruların seriminde de ciddi aşama kaydedildi. Castorone gemisi, 170 kilometrelik hattı bitirmek üzere. Önümüzdeki günlerde gazı taşıyacak boru serimini tamamlamış olacağız" ifadelerini kullandı. Bakan Dönmez, hedefin Cumhuriyetin 100'üncü yılında yerli gazın evlerde kullanılması olduğunu anımsattı.

405 MİLYAR METREKÜP

29 Mayıs 2020'de Haydarpaşa Limanı'ndan yola çıkan Fatih sondaj gemisi, Karadeniz'e açılarak 20 Temmuz 2020'de ilk sondajına başlamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Ağustos 2020'de Fatih'in, Sakarya Gaz Sahası'ndaki Tuna-1 lokasyonunda 320 milyar metreküple Türkiye tarihindeki en büyük doğalgaz keşfini yaptığını açıklamıştı. Erdoğan, 17 Ekim 2020'de ise Fatih'in ilave 85 milyar metreküp rezerv keşfettiğini ve toplam miktarın 405 milyar metreküpe yükseldiğini bildirmişti.

170 KM'LİK BORU HATTI BİTMEK ÜZERE

Borular 'Castorone' adlı gemi tarafından deniz tabanına yerleştiriliyor. 170 km'lik hat bitirilmek üzere.

İLK ETAPTA GÜNLÜK 10 MİLYON METREKÜP

Sakarya Gaz Sahası'nda üretim için öncelikle 10 kuyu açılacak. Her 6 kuyu denizin altında bir dağıtım haznesine bağlanacak ve tek hat olarak kıyıya çıkacak. Dağıtım hazneleri eylül itibarıyla denizin altına yerleştirilmeye başlanacak. Sahadan ilk etapta günlük 10 milyon, ikinci etapta günlük 40 milyon metreküp doğal gaza ulaşılacak.

AKDENİZ'DE DE HAKKIMIZ OLANI ALACAĞIZ

Bakan Dönmez, şöyle devam etti: "Böylesine devasa bir projenin 3 yıl gibi kısa bir sürede bitmesi çok ayrı bir başarı hikayesi. Şu ana kadar sorunsuz ilerleyen proje, gelecek yıl gazın ulusal sisteme bağlanmasıyla, dünyada kendi alanında bu kadar kısa sürede biten proje olarak rekorlar kitabına girmiş olacak. Bu başarıların arkasında da enerjinin gizli kahramanları var. Kimisi küresel enerji şirketlerini kimisi de yüksek kariyerlerini bıraktı ve ülkesine döndü. Öte yandan, Karadeniz'deki çalışmalar bizi Akdeniz'den uzaklaştırmadı. Akdeniz'de de hakkımız olanı almakta kararlıyız. Abdülhamid Han, ilk durağı Yörükler-1 kuyusunda sondajına başladı. Hedefimiz Karadeniz'deki sevinci Akdeniz'de de yaşatmak. İnşallah müjdeli haberleri Akdeniz'den de paylaşırız."