3 ülkeyle 44 anlaşma! Körfez turundan devlet de özel sektör de kazandı

Başkan Erdoğan'ın Körfez turunda 3 ülkeyle işbirliğini güçlendiren anlaşmalar imzalandı. Yatırımdan sanayiye, savunmadan sağlığa birçok alanda 18 ayrı resmi anlaşma yapılırken özel sektör de Körfez turundan 26 anlaşmayla döndü.

Akşam Gazetesi

Körfez turu sırasında 3 ayrı iş forumu düzenlendi. Bu forumlarda Türk şirketleri muhataplarıyla anlaşmalara imza attı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üç ülkeyi kapsayan Körfez turunda birçok alanda 18'i resmi toplam 44 anlaşmaya imza atıldı. Anlaşmaların 26'sı özel sökterle yapıldı. Türkiye'den başta gayrimenkul, müteahhitlik, sanayi, tarım, gıda, bilişim, akıllı şehircilik, liman ve bankacılık olmak üzere birçok sektörden yaklaşık 200 iş insanının Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) düzenlediği iş forumlarına ev sahibi ülkelerdeki yatırımcılar yoğun ilgi gösterdi. İkili ve çoklu görüşmelerin gerçekleştirildiği buluşmalarda yeni iş birliği imkanları değerlendirilirken, yatırım fırsatları ele alındı. Ülkeler arasındaki dış ticaret hacminin ve karşılıklı yatırımların artırılması konusunda mutabık kalınırken, üçüncü ülkelerde ortak yatırım yapılabileceği vurgulandı.

HANGİ ALANLARI KAPSIYOR?

Toplantılarda uzlaşmaya varılan bazı iş birlikleri de somut hale döküldü. Birçok alanda imzalanan 26 yeni anlaşmanın Türk özel sektörüne yatırım kapılarını açması bekleniyor. Öte yandan bu görüşmelerden yeni anlaşmaların doğması da öngörülüyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, ilişkilerde bahar döneminin yaşandığını belirtti. Anlaşmaların hangi alanlarda yapıldığına değinen Olpak, "Bu anlaşmalar arasında enerji, sağlık, bilgi teknolojileri, gayrimenkul, gıda var. Sanayi alanındaki yatırımlar söz konusu. Onun dışında güneş enerjisiyle ilgili ve hidrojen alanında yatırımlarla ilgili anlaşmalar var. Gerçekten çok zengin bir anlaşmalar süreci. Bunların yansımalarını da ticari anlamda çok kısa vadede görürüz. Yatırımlar bazındaki sonuçlarını ise bu yılın içerisinde alırız" dedi. Türk iş dünyasının yaptığı anlaşmaların ne kadarlık bir yatırıma kapı aralayacağı sorulan Olpak, burada rakam vermenin çok mümkün olmadığını ancak 26 anlaşmanın imzasının boşuna atılmadığını, bu rakam işin boyutunu ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

YATIRIM İŞTAHI VAR

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı da çok kalabalık bir heyetle 3 ülkede ziyaretlerde bulunduklarını belirterek "Doğrusu ilgi bir hayli fazlaydı. Bu görüşmeler kapının kilidini açan birer anahtar mesafesindedir. Dolayısıyla bundan sonra ziyaretleri artırarak devam edeceğiz. Onları ülkemize, tesislerimize ve fabrikalarımıza davet edeceğiz, onlara ürünlerimizi göndereceğiz. Hakikaten Türk iş adamlarına, Türk ürünlerine, Türk yatırımcısına büyük bir ilgi var. Aynı şekilde ülkemize de çok büyük bir ilgi var. Seçimden sonra müthiş bir ivme yakalandı. Dolayısıyla bu oluşan havayı çok iyi değerlendirmeliyiz. Bu gezi bence bu manada da amacına ulaşmıştır" dedi. Asmalı, dijital, gayrimenkul, sanayi, turizm ve gıda gibi çok sayıda sektörde görüşmeler yapıldığını kaydederek, "Türkiye'de ciddi bir yatırım yapma iştahı var. Türkiye gerçekten bir fırsatlar ülkesi. Türkiye'nin artık ürünleri bütün dünyada kendisini ispatlamış ve bütün dünyada alıcısı olan ürünler. Dolayısıyla Türkiye, Körfez ülkelerinin bir üretim üssü olabilir" açıklamalarında bulundu.

BÜYÜK YATIRIM GELECEK

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ise yeni bağlantılar anlamında güzel görüşmeler yapıldığını söyledi. Nane, "Bu üç ülkeden önümüzdeki dönemde çok büyük yatırımlar gelecek" şeklinde konuştu.

İstanbul Cerrahi Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Turgut Öztürk ise "Körfez ülkeleri ile sadece ekonomik ve ticari değil siyasi ve kültürel alanlar da çok önemli anlaşmalara imza atıldığına şahit olduk. Birçok alanda olduğu gibi sağlık ve sağlık turizmi alanında da hem yatırım hem de hizmet anlamında görüşmeler yapıldı. Sağlık turizminde Körfez ülkeleri büyük önem arz ediyor. Hem yeni yatırımlar hem de sağlık turizminde Avrupa ile birlikte başı çeken körfez ülkelerindeki hastaları Türkiye'ye çekmek için önemli girişimlerde bulunduk" dedi.

HANGİ ALANLARDA RESMİ İŞBİRLİĞİ YAPILACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) kapsayan Körfez ziyaretinde imzalanan 18 ayrı resmi anlaşmanın 13'ü BAE ile yapıldı. Toplam 50.7 milyar doları bulan bu anlaşmalar enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayi, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut işbirliğinin derinleştirilmesini kapsıyor. Türk ve Suudi Arabistan heyetleri arasında ise 5 yeni mutabakat zaptı imzalandı. Bu anlaşmalar arasında Baykar'ın bu ülkede Akıncı TİHA filosu kurmasını içeren anlaşma da var. Anlaşma Türk savunma sanayinin tek kalemde en büyük ihracat yapmasının da önünü açıyor. Ayrıca bu ülkeyle doğrudan yatırıma teşvik ve enerji alanında işbirliği öngören mutabakat metinleri de imza altına alındı. Gezi sırasında Katar ile de ortak bildiriye imza atılarak bu bildiride daha önce imzalanan 100 ayrı anlaşma kapsamındaki işlerin geliştirilmesi kararı alındı.

50 MİLYAR $ MANŞETLERDE

Başkan Erdoğan'ın Körfez turunun son durağı BAE'de imzalanan 50.7 milyarlık tarihi anlaşma dünya basınında geniş yer aldı.

AFP: Erdoğan'ın Körfez turu 50 milyar dolar değerinde bir anlaşmayla tamamlandı.

Financial Times: BAE ve Türkiye milyarlarca dolarlık anlaşmalar imzaladı

n Voice of America: Erdoğan, BAE'de 50 milyar dolarla Körfez turunu kapattı. BAE ile diplomatik çözülme, Türkiye'de yatırımın artmasına neden oldu.

Middle East Eye: 50 milyar dolarla tamamlanan Körfez turunda imzalanan anlaşmalar arasında 'yüksek stratejik komite' kurulması ve iade anlaşması yer alıyor.

Al Arabiya: BAE ve Türkiye bağları güçlendiriyor. 50 milyar dolarlık anlaşma mevcut BAE-Türkiye Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın çerçevesini çeşitlendirmeyi ve genişletmeyi amaçlıyor

Proto Thema: Türkiye ve BAE enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, gayrimenkul, savunma sanayi ve yapay zeka alanlarında iş birliğini derinleştiriyor.

Kathimerini: Türkiye–Emrilik toplamı 50.7 milyar dolar olan 13 anlaşma imzaladı.

CNN Yunanistan: Erdoğan Abu Dabi'den 50.7 milyar dolar değerinde 13 anlaşmayla döndü.

Nikei Asia: Erdoğan, Körfez turunu 50 milyar dolarlık anlaşmalarla bitirdi

The National: BAE ve Türkiye 50.7 milyar dolar değerinde anlaşmalar duyurdu ve stratejik konsey kurdu.

Al Monitor: İki ülke arasında 50 milyar dolarlık anlaşmalara ek olarak üst düzey bir stratejik konsey kuruldu.

Gulf Today: BAE ve Türkiye, stratejik ortaklığı artırmak için 50 milyar doları aşan anlaşmalar imzaladı' dedi.

DR. SAGER: TOGG İÇİN ZEMİN OLUŞTU

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) ve Körfez Araştırma Merkezi 12-13 Kasım tarihlerinde Körfez ülkelerinin yatırımcılarını İstanbul'da bir araya getirecek. Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu adıyla düzenlenecek zirveyle ilgil bilgi veren UİP Kurucusu Cengiz Özgencil "GCC-Türkiye Ekonomik Forumu; tarım, gıda, altyapı, ulaşım, lojistik, turizm, finans, yatırım, sanayi ve enerji alanlarında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı olacak" dedi. Özgencil, altı ay önce planlanan forumun tanıtım toplantısının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ziyaretine denk gelmesinden memnun olduklarını söyledi. Körfez Araştırma Merkezi (GRC) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdulaziz Sager ise Körfez ziyaretine dikkat çekerek "Suudi Arabistan'dan beş milyar dolar geldi. Katar'daki ilgiyi görüyoruz. Diğer yatırımlar da gelecektir. Özel sektör bir gecede gelmiyor. Bu vakit alacaktır" dedi. Dr. Sager, Suudi Arabistan'ın elektrikli araçlar konusunda yatırım yaptığını, Prens Selman'ın Togg'u beğendiğini önümüzdeki dönemde bir ortaklık kurulması ve bilgi paylaşımı için zeminin oluştuğunu ifade etti.

DR. KIYAMET: TÜRKİYE İÇİN İYİMSERİM

Uluslararası finans piyasalarındaki kriz tahminleri nedeniyle "Doktor Kıyamet" olarak bilinen yatırımcı Marc Faber, gelişmekte olan ekonomilere yönelik yatırımlar açısından Türkiye'nin görünümüne ilişkin iyimserliğini koruduğunu söyledi. 77 yaşındaki İsviçreli yatırım uzmanı Faber, Türkiye'nin gelişen ekonomiler arasında yatırımlar açısından cazip destinasyonlardan biri olarak öne çıktığına işaret ederek "Türkiye'ye ilişkin olarak iyimserim. 2021 yılının sonu 2022 yılının başından bu yana bu iyimserliğimi koruyorum" ifadesini kullandı. Faber, mevcut varlık fiyatlarının potansiyel yatırımcılar açısından Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde fırsat oluşturabileceğini belirtti. Faber, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasında barış görüşmelerini yürütebilecek konumda olduğunu da söyledi.