3 uçak aynı anda inip kalkabilecek

İstanbul Havalimanı'na kurulacak yeni sistemle, 3 uçak aynı anda üçlü iniş ve kalkış yapabilecek. Dünyada sadece ABD'de olan uygulama İGA'da hayata geçtiğinde Türkiye, AB'deki ilk ülke olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda mevcut kaynakların en etkin şekilde kullanılabilmesi için 2022 yılından beri "Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları" uygulaması üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bakan Uraloğlu, uygulamanın hayata geçirilmesiyle İstanbul Havalimanı'na 3 uçağın aynı anda üçlü iniş ve kalkış yapabileceğini söyledi. Önümüzdeki ay bu konuda eğitimlere başlayacakları bilgisini veren Bakan Uraloğlu, "Bu yıl içinde denemelere başlarız diye düşünüyorum. Bu sistem dünyada sadece ABD'de var, Avrupa'da yok. Türkiye'de açtığımızda Avrupa'da ilk olacak" dedi.

GÜNDE 1309 SEFER

Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatı'nın (Eurocontrol) Avrupa Havacılık Raporu'na göre, bu havalimanının 29 Ocak-4 Şubat döneminde günlük ortalama 1309 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı olduğu bilgisini veren Uraloğlu, şunları kaydetti: "Bu uygulamanın kullanılmaya başlanmasıyla İstanbul Havalimanı'nda hava trafiği akışı emniyetli ve hızlı şekilde sağlanacak. Uygulamanın emniyet analiz çalışmaları başlatıldı. Fransa'da bulunan Eurocontrol biriminde yürütülen çalışmaların bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Türkiye uygulamanın yapıldığı dünyadaki az sayıdaki ülkelerden biri olacak."

ÇEŞİTLİLİK ARTIRILACAK

İstanbul Havalimanı'nın kullanımına ve gelen taleplere ilişkin de bilgi veren Uraloğlu, şunları kaydetti: "Şu anda İstanbul Havalimanı'nda yüzde 80'e yakın oranda Türk Hava Yollarının (THY) etkisi var. Havalimanında çeşitliliği artıralım istiyoruz. Yabancı hava yolu şirketlerinden talep var. Diğer hava yollarını da cezbetmek istiyoruz. Ama biz THY'nin şu an elde ettiği konuma da zarar getirmeyeceğiz."

SABİHA'DAN İLK UZUN MENZİLLİ UÇUŞ YAPILDI

Sabiha Gökçen'den ilk uzun menzilli destinasyon 10 saat ile Malezya oldu. 9 Şubat 2024 tarihinde başlayan Kuala Lumpur (KLIA) - İstanbul (SAW) hattı haftada dört sefer yapılıyor. Batik Air'in bugüne kadarki en uzun menzilli uçuşuyla İstanbul'a gelen yolcular terminalde çiçek ve lokumla karşılandı. Güney Doğu Asya'nın en hızlı büyüyen şehrinden İstanbul'a gelecek yolcular, İstanbul'un yanı sıra Türkiye'nin turizm olanakları ve tarihiyle ilgi gören İzmir, Antalya, Muğla, Kapadokya, Mardin gibi eşsiz güzelliklere sahip şehirlerini de keşfedebilecek.