3. nükleer santral için Trakya'da yer aranıyor

Bakan Dönmez, yeni dönemde nükleer enerjinin öne çıkacağını belirterek Akkuyu'nun ardından nükleer santral çalışmalarının Sinop ve Trakya ile devam edeceğini söyledi. Dönmez “Trakya'da yer tespiti çalışmaları devam ediyor” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin 3. nükleer santralini Trakya'ya kurmak için çalışmalara başladıklarını duyurdu. Dönmez, TRT Haber'de katıldığı programda nükleer enerjinin gelecek dönemde Avrupa'nın ve gelişmiş birçok ülkenin temiz enerji kaynağı olarak öne çıkacağına dikkati çekerek "Akkuyu'da çalışmalar devam ediyor. Orada 4 santral yapıyoruz. 4 reaktör 4 santral demek. İlk reaktörü önümüzdeki yılın sonuna doğru işletmeye alacağız. Birer yıl arayla diğer reaktörleri devreye alacağız" dedi.

Dönmez, Akkuyu ile başlayan Türkiye'deki nükleer enerji santrallerinin Sinop ve Trakya ile devam edebileceğini belirterek, "Buralarda çalışmaları devam ettireceğiz. Türkiye'nin enerji talebini planlama çalışması yapıyoruz. Trakya'da yer tespiti çalışmaları devam ediyor. Biz yer tespitlerini yaparak muhtemel nükleer projelerin lokasyonlarını vermiş olacağız" diye konuştu.

HATTIN % 97'Sİ TAMAM

Karadeniz'de Sakarya gaz sahasında çalışmaların devam ettiğini belirten Dönmez, "Denizdeki boru hattı çalışmaları yüzde 97 tamamlandı. Önümüzdeki hafta içerisinde kablolama çalışmalarını tamamlayacağız. Hedefimiz 10 üretim tesisi açmaktı, 9'u tamamlandı. Mart sonuna kadar ilk gazı sisteme vereceğiz. Herkes mutfağında bunu kullanabilir hale gelecek. Karadaki çalışmalar devam ediyor. BOTAŞ oradan çıkan gazı şebekeye bağlayabilmek için boru hattı çalışması yapıyor, o da bu ay içerisinde tamamlanacak" dedi.

FİYAT BELİRLEYECEĞİZ

"Türkiye jeopolitik pozisyonu itibarıyla kaynak ülkelere yakınlığı ve talep ülkelere yakınlığıyla stratejik yerde bulunuyor" diyen Dönmez şunları söyledi: "Bunu sadece biz söylemiyoruz. Gaz merkezi ifadesi buradan doğdu. Sadece gazın ticaretinin yapılacağı bölge ve merkez değil dağıtımının da yapılacağı merkez olacak. Fiyat mekanizmasını da belirleyeceğiz. İstanbul'da enerji borsamız var. Elektrik ve doğalgaz alanında. Dağıtım merkezi Trakya'da olacak. Karadeniz gazıyla kendi gazımızı da sisteme dahil etmiş olacağız, belki bu gazın ihracını da düşüneceğiz."

DÜNYADAN TEKLİF YAĞIYOR

Dönmez, "Yeni stratejimiz şu şekilde ilerliyor; gaz veya petrol satın aldığımız ülkelerden, o sahalardan üretimde de pay alma gibi bir düşüncemiz var. Onlar da buna çok pozitif bakıyor" dedi. Bakan Dönmez, "Üçüncü ülkelerle beraber çalışılabilir. Afrika başta olmak üzere pek çok ülkede bizim denizdeki operasyon kabiliyetimizi artırmaktan dolayı teklif geliyor. Cezayir'le görüşmemiz olacak, onlar da bizi davet ettiler" ifadelerini kullandı.

YENİ KEŞİFLER OLABİLİR

Dönmez, sahada yeni keşif olabileceğine işaret ederek, "Sakarya gaz sahası ve Amasra'da uluslararası firmalara sahanın rezerv değerlendirmesini yapan bir çalışma yürütüyoruz. Şu anda gelen öncü bilgiler oradaki mevcut rezervin daha yukarı yönlü güncelleneceği şeklinde. Yeni keşiflerle artış olabilir, hem de mevcut sahadaki yeni değerleme çalışmalarıyla artış olabilir" ifadelerini kullandı.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR ELEKTRİK DE SATABİLECEK

Elektrikli araçlar konusunda toplam 3 bin 640 şarj istasyonunun devreye alındığını aktaran Dönmez, elektrikli araçların bir akıllı cihazın ötesinde elektrik depolama maksadıyla da kullanabileceğine dikkati çekti. Dönmez "İleride belki bu araçlar, bataryaları üzerindeyken başka amaçlarla da kullanılabilir. Siz ihtiyaç olduğunda bu aracınızla elektrik de satabileceksiniz" dedi. Dönmez bakanlığın bu alanda bir teknik çalışma yürüttüğüne de değindi.