3 kuruluşun 2 kademe not artırdığı tek ülkeyiz

Standard & Poors, Türkiye'nin kredi notunu B+'dan BB-'ye yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bu yıl üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan tek ülkeyiz. Olumlu gelişmeler sürecek” dedi.

Yabancının Türkiye'ye yatırım için gelebilmesinde baktığı önemli kriterlerden biri olan not artışlarında yükseliş devam ediyor. Bu yılın son not artışı da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors'dan (S&P) geldi. S&P, önceki gece Türkiye'nin kredi notunu bu yıl 'ikinci kez' artırarak B+'dan BB-'ye yükseltti ve not görünümünün de 'durağan' olduğunu bildirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin bu yıl üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan tek ülke olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, mesajında "Not artışında; ekonomide dengelenme, azalan cari açık (döviz açığı) ve dış finansman ihtiyacı, Türk Lirası'nın istikrarı, güçlenen rezervler ve dezenflasyon süreci etkili oldu. Programımızla sağladığımız bu olumlu gelişmeler aynı zamanda ülke risk primimizi düşürdü ve dış borçlanma maliyetlerimizde önemli iyileşme sağladı. Daha yüksek notu ima eden piyasa göstergelerimiz, önümüzdeki dönemde olumlu gelişmelerin süreceğine işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

SIKI PARA POLİTİKASI

S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu 'BB-'ye yükselme gerekçelerinde; Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşuna dikkat çekildi. S&P geçen yılın mayıs ayında B (negatif) olan notu, bu yıl başlarında da B+ (pozitif) olarak artırmıştı. S&P'nin yanı sıra Fitch ve Moody's de yıl Türkiye'nin kredi notunu yükseltmişti. Bu yılın mart ayında Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükselten ve not görünümünü de durağandan pozitife revize eden Fitch, eylül ayında da Türkiye'nin kredi notunu bu yıl 'ikinci kez' artırarak B+'dan BB-'ye yükseltmiş ve not görünümünü de durağana çevirmişti. Moody's de geçen yıl yine mayıs ayında B3 (durağan) olan notu, bu yıl B1 (pozitif) olarak yükseltmişti.

3 KURULUŞTAN TÜRKİYE NOTU

Kuruluş Önceki Mevcut

S&P B+ (pozitif) BB- (durağan)

Fitch B+ (potizif BB- (durağan)

Moody's B3 (durağan) B1 (pozitif)

PROGRAMA DUYULAN GÜVENİN GÖSTERGESİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, S&P'nin Türkiye kredi notunu artırmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, "Öncelikle fiyat istikrarını sağlamak üzere kararlılıkla uyguladığımız program (Orta Vadeli Program/OVP) sayesinde, makro ekonomik göstergelerimiz de hızla iyileşiyor. Dezenflasyon sürecinin devam etmesi, cari açıktaki olumlu görünümün sürmesi ve rezervlerimizin güçlenmesiyle birlikte Türkiye'nin kredi notu S&P tarafından bu yıl içinde ikinci kez yükseltildi. Üç büyük kredi kuruluşu, bir yılda iki kademe not artışıyla programımıza duydukları güveni gösterdiler. Önümüzdeki dönemde dengeli büyüme kompozisyonun, azalan cari açığın, ekonomiye artan güvenin, iyileşen beklentilerin ve hızlanan dış kaynak girişinin enflasyondaki düşüşe önemli katkı sağlamasını bekliyoruz" diye konuştu.

'YATIRIM YAPILABİLİR' SEVİYEYE İLERLİYORUZ

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, "Türkiye ilk hedef olan 'yatırım yapılabilir' seviyeye ilerliyor" dedi. 'Yatırım yapılabilir' seviyeye ulaşmaya üç kademe kaldı. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran da "Üç kuruluşun ikişer basamak not artışıyla tarihe geçtik. Borçlanma maliyetimizi olumlu etkileyecek" dedi.