29 kilometreyle Avrupa'nın en uzunu olacak! Zigana Tüneli'nde ışık göründü

Tamamlandığında 29 km uzunluğuyla Avrupa'nın en uzun kara tüneli olacak Trabzon-Gümüşhane yolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli'nde ışık göründü. Tünelle seyahat süresi otomobilde 30, ağır tonajlı araçta 60 dakika azalacak.

Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerinde yapımı devam eden, tamamlandığında çift tüpte 29 kilometre uzunluğuyla Avrupa'nın en uzun karayolu tüneli unvanını alacak Yeni Zigana Tüneli Projesi'nde dün ışık göründü. Törene katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tünelin hizmete girmesiyle seyahat süresinin otomobiller için 30, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika azalacağını ve özellikle kışın yaşanan çilelerin tarihe gömülerek, sürücülere güvenli ve konforlu seyahat imkanı sunulacağını söyledi.

KAZILAR TAMAMLANDI

Karaismailoğlu, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise üçüncü en uzun çift tüp karayolu tüneli olacak Zigana Tüneli'nde, kazı çalışmalarını tamamlayarak, çok önemli bir aşamayı daha geride bıraktıklarını ifade etti. Karaismailoğlu, "Trabzon'u, Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum'a bağlıyoruz. Projemiz, Karadeniz'de olduğu kadar Doğu Anadolu'da da ticaretin, ihracatın ve istihdamın gelişmesi için kritik öneme sahip. Başta İran olmak üzere tüm Ortadoğu ve Avrasya ülkelerinin Karadeniz'e ulaşması açısından hayati değerde" dedi. Tünelin 14.500 metre uzunluğunda çift tüpten oluştuğu, uzunluğunun bağlantı yollarıyla 15 kilometreyi aştığına dikkati çeken Karaismailoğlu, şunları söyledi:

2.5 MİLYAR TL YATIRIM

"2.5 milyar lirayı bulan yatırım bedeliyle mevcut devlet yolu 2x2 şeritli bölünmüş yol haline gelecek. Hizmete açılmasıyla Zigana'nın zirvesinde 2010 metre olan ve birinci tünelde 1825 metreye indirilen kot, 600 metre daha aşağı çekilerek 1212 metreye inecek."

KIŞ ÇİLESİ SONA ERECEK YOL 60 DAKİKA KISALACAK

Tünelin avantajlarını aktaran Karaismailoğlu, şu bilgileri paylaştı: "Mevcut yolun kısalmasıyla seyahat süresi otomobiller için 30 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika azalacak. Böylece zamandan 19 milyon lira, akaryakıttan 40 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 59 milyon lira tasarruf sağlanacak. Karbon salınımı da 16 bin ton daha azalacak. Zigana Tüneli, özellikle kış aylarında yaşanan çileleri tarihe gömerek yol kullanıcılarına güvenli ve konforlu seyahat imkanı sunacak. Ayrıca keskin virajlar, rampalarla dik yamaçlardan taş düşmesi gibi problemler de bitecek."

REKOR SÜREDE İNŞA EDİLDİ

Karaismailoğlu, tünel ve bağlantı yollarında yüzde 100 yerli ve milli kaynakların kullanıldığını, projenin tamamen Türk mühendisleri ve işçileri tarafından rekor bir sürede inşa edildiğini söyledi. Karaismailoğlu, 500 personelle 7 gün 24 saat esasına dayanan yoğun çalışmaları daha da hızlandırarak 2022 sonuna kadar imalatları tamamlayacaklarını kaydetti.