29 ‘faizsiz ev' şirketi tasfiye edildi

‘Faizsiz ev'de büyük tasfiye. BDDK, faizsiz ev ve otomobil satışı yapan 29 tasarruf finansman şirketinin tasfiyesine karar verdi. 21 şirket TMSF yönetiminde, 8 şirket kendi yöneteceği süreçle tasfiye edilecek. Sistemde sadece 6 şirket kaldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), faizsiz ev ve konut satışı yapan şirketlere dönük yasanın ardından intibak için süre tanıdığı şirketlerden 21'inin başvurusunu reddederek tasfiyesine karar verdi. BDDK gün içinde yaptığı ikinci açıklamayla da 8 şirketi kendilerinin yöneteceği tasfiye (iradi tasfiye) sürecine soktu. Böylece toplam 29 şirket tasfiye sürecine girerken sistemde 6 şirket kaldı. BDDK bu şirketlerin de uyum sürecinin devam ettiğini duyurdu. BDDK, nihai kararını aldıktan sonra şirketlere lisans verecek. Tasarruf finansman şirketleri, daha önce finansal bir kanun ya da düzenleme olmadan, Ticaret Kanunu kapsamında çalışıyordu. Son dönemde hızla çoğalan bu şirketler için 7 Mart'ta bir yasa çıkarılmış ve 100 milyon liralık sermaye şartı da dahil yeni mevzuata uyum istenmişti. Bunun üzerine 35 şirket BDDK'ya başvurmuştu. Hatta bazıları birleşerek başvuru yapmıştı.

TASFİYE NASIL OLACAK ?

29 şirket için tasfiye kararı alınmasının ardından tasfiye komisyonları kurulacak. Bu şirketlerden 21'i TSMF yönetiminde alacak ve borçlar belirlenerek tasfiye edilecek. Üyelerden toplanan paraların iadesine ise öncelik tanınacak. Bu şirketlere yapılan ödemeler kamusal güvence altında bulunmuyor. Ancak BDDK'dan dün yapılan açıklamada "Tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli tüm işlemler ilgisine göre tasfiye komisyonu ve kurumumuzca ivedilikle alınacaktır" denildi.

PARANIZI GERİ ALMAK İÇİN TASFİYE KURULUNA BAŞVURUN

Tasarruf şirketlerinin tasfiye sürecinde öncelik "vatandaşların ödemelerinin tahsil edilmesi" olacak. Bu süreçte tüm işlemler tasfiye komisyonu ve BDDK tarafından ivedilikle yapılacak. Uzmanlar, tasfiye edilen şirketlerden alacağı olan tüketicilerin tasfiye kuruluşlarına başvurması çağrısında bulundu. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz "Tüketicilerin isimleri açıklanan şirketler nezdinde alacakları varsa, belgeleriyle hemen tasfiye kuruluşlarına başvurmalı. Bunların tasfiyesinin ne şekilde yapılacağı ciddi bir sorun oluşturacak gibi görünüyor" dedi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut da "BDDK ve TMSF, bu şirketlerin tasfiye sürecini takip edecek. Yatırımcılar mağdur edilmeden sonuca ulaşılacağını düşünüyorum" dedi.

İNTİBAK SÜRECİ DEVAM EDENLER

Emin Evim

Fuzul

Sinpaş

İmece Yatırım

Katılımevim-Meskenfinans (Birleşme)

Birevim-Çözüm Tasarruf (Birleşme)

İRADİ TASFİYEYE YÖNLENDİRİLENLER

Güvence Tasarruf

Benimevim

Yenievim

Narevim

Kumbaraevim

Umutevim

Ezogelin Tasarruf

Pamuk Evim

TASFİYELERİNE KARAR VERİLENLER

İktisatevim

Vizyonevim

Doğruevim

Finansevim

Birikimevim

Finalevim

Yaşamevim

HH Aydın Yatırım

İhtiyaçevim

Varlıkevim

İstek Evim

İkizlerevim

Destekevim

Gerçekevim

Değer Tasarruf

Önceevim

Morevim

Hedefevim

Gelecek Tasarruf

MAĞDUR SAYISI 35 BİNİ BULUYOR

TMSF'nin 29 şirketle ilgili aldığı tasfiye kararı büyük yankı buldu. Bazı tasarruf finansmanı şirketleri tarafından kurulan "Türkiye Yapı Tasarruf Finansman Derneği" isimli derneğin kurucu genel başkanı Serdar Kolo'nun şirketi Finansevim de tasfiye edilen şirketler arasında yer aldı. Mağdur sayısı konusunda henüz net bir rakam açıklanmazken FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal "Tasarruf finansman modeline dahil olan 350 bin katılımcının yüzde 10'u tasfiye olan firmalar bünyesinde bulunuyor. BDDK'nın bu tasfiye edilen şirketlerdeki müşterileri, yola devam edecek güçlü şirketlere yönlendirmesi söz konusu olabilir. İlerleyen günlerde detaylar netlik kazanacaktır" dedi.

BEKLENEN BİR GELİŞMEYDİ

Eminevim Genel Müdürü M. Musab Üstün ise "Bu karar beklenen bir gelişmeydi ve değerlendirme sürecinin tamamlanmasıyla bu işi başarıyla sürdürebilecek yeterliliğe sahip olan firmaların yoluna devam edeceğine inanıyoruz" diye konuştu.