29 Ekim'de çalışanlara işçi mesaisi... Ödemede kritik detay!

Yılın son milli bayramı olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda çalışan vatandaşlar, ''29 Ekim ne kadar mesai ücreti verilir? Çift mi tek mi mesai ücreti ödenir? 2 gün mü 1 gün mü?'' sorularına yanıt aramaya başladı. İşte detaylar...

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi tatildir. İş kanununa göre resmi tatillerde çalışanlara mesai ücreti ödenmek zorundadır.

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün yazısında şu ifadelere yer verildi:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, yarın öğleden sonra başlıyor. İşveren, yarın öğleden sonra ve salı günü çalışacak işçiye mesai ödeyecek.

Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun uyarınca 29 Ekim ulusal bayramdır ve 28 Ekim saat 13.00'te başlayıp 29 Ekim günü de devam eder. 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapalı olması yönünde kanunda hüküm var. Ancak bu hükme ilişkin cezai bir yaptırım belirlenmediği için Yargıtay kararlarına göre 29 Ekim'de işyerini açan işverene herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Yarın öğleden sonradan itibaren başlayacak ulusal bayram dolayısıyla 1.5 günlük bir resmi tatil söz konusu. Eğer işveren yarın öğleden sonra işyerini kapatmaz ve işçilerini çalıştırırsa, işçiler çalıştıkları süreye göre fazla mesai alacak. Ancak yarım gün mesai farklı hesaplanıyor.

45 SAATE BAKILIYOR

Yarım günlük resmi tatillerde çalışan her işçiye fazla mesai ödenmesi gerektiği yönünde yanlış bir algı var. Fazla mesai yapılıp yapılmadığı işçinin hafta tatilinden sonraki günlerdeki çalışmalarının 45 saatin üzerine çıkıp çıkmadığına göre değerlendiriliyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Ve beklenen müjde geldi... Bahreyn ve Ürdün ile imzalar atıldı

Bakan Işıkhan duyurdu: 61 ilaç geri ödeme kapsamına alındı