27 ülkeden yatırımcılar Türkiye'yi radarına aldı

Virüse rağmen 4 milyar dolarlık 52 adet yabancı yatırım durmadı. 27 ülkeden 4.7 milyar dolarlık 70 ayrı yabancı yatırım ise yolda. Türkiye'yi radarına alanlar arasında daha önce hiç yatırım yapmayanlar da var.

YAŞAR KIZILBAĞ

Pandemi sürecini iyi yönetmeyi başaran ve çarkları tamamen durdurmayan Türkiye, yabancı yatırımcının radarına girdi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu düzenlediği sohbet toplantısında yatırım kararı alının 4 milyar dolarlık 52 projenin bu süreçte devam ettiğini belirterek, araştırma ve fizibilite aşamasında ise 27 ülkeden 4.7 milyar dolarlık 70 proje olduğunu söyledi.

YENİ YATIRIMLAR YOLDA

Dağlıoğlu “Pandemi sürecinde daha önce hiç Türkiye’de olmayan şirketlerden, mobilite, dijitalleşme ve lojistik alanlarında yeni bilgi talepleri dosyaları aldık. Portföyümüze yeni projeler girdi. Bu bağlamda Asya’dan da üreticiler var” dedi. Bu sürecin Türkiye için fırsat olduğunu, bu durumun dünyadaki raporlara ve görüşlere de yansıdığını belirterek “İş dünyamızın bunun farkında olması lazım. Bütün tartışma küresel tedarik zincirleri etrafında dönüyor” dedi. Yabancı yatırımcının Türkiye’yi radarına aldığını belirten Burak Dağlıoğlu bu konuda ise şunları söyledi: “Haziran sonu itibarıyla potansiyel yatırım olarak görülen 82 projenin 70’i araştırma/fizibilite aşamasındadır. Potansiyel projelerin toplam yatırım bedeli yaklaşık 4.76 milyar dolar, toplam taahhüt edilen istihdam ise 15 bin 800 bindir. Bu projeler 23 farklı sektörden ve 27 farklı ülkeden oluşuyor.”

HEDEF 9 MİLYAR DOLAR

Dağlıoğlu halen yatırım kararı alınan 17 ayrı ülkeden 4 milyar dolarlık 52 projenin devam ettiğini belirterek bunların da toplam 10.500 istihdam taahhüdünde bulunduğunu aktardı. Geçen yıl 9 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çektiklerini anlatan Dağlıoğlu bu yıl küresel yatırımların yüzde 40 düştüğünü hatırlatarak “Bu yıl biz geçen yılın altına düşmeyiz. Ancak 2018’deki 13 milyar doları yakalayamayız” dedi. 

GÜZEL HABERLER GELECEK

Dağlıoğlu, gelecek dönemde yeni bir yatırım sürecinin başlayacağını belirterek “Ben 2021 ve 2022’de bu anlamda çok güzel haberler geleceğini düşünüyorum” dedi. Ar-Ge ve teknolojide de gelecek yıllarda daha çok yatırım kazanılacağını düşündüğünü aktaran Dağlıoğlu “Tabii burada Türkiye’nin en güçlü kası yetkin mühendisleri. Bundan yaklaşık 7 yıl önce otomobil mühendisliği şirketi AVL, yatırım değeri olarak 100 bin avro civarındaydı ama günümüzde geldiğimiz noktada teknoloji ihraç eden bir şirkete dönüştü. Bunların artacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Dağlıoğlu, Türkiye’nin pandemi sürecini daha başarılı yönettiğini belirterek, bu bağlamda sürecin nasıl ele alındığını uluslararası yatırımcılara anlattıklarını, marttan haziran sonuna kadar 600 toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.

VOLKSWAGEN’İN KARARI TİCARİ

Dağlıoğlu, Volkswagen’in yatırımdan vazgeçmesine ilişkin soru üzerine “Volkswagen için elimizden gelenin en iyisini yaptık ve zaten diğer ülkelerden de ayrıştık. Gelinen noktada şirket ticari bir karar verdi” diye konuştu.