EKONOMİ SERVİSİ
Nisan-Haziran dönemini kapsayan ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Türkiye ekonomisi 2016 yılının ikinci çeyreğinde iç talep öncülüğünde yüzde 3.1 büyüdü. Yılın ilk yarısı itibarıyla büyüme ise yüzde 3.9 oldu. Üretim yöntemiyle GSYH 33 milyar 61 milyon lira çıktı.
SEKTÖR BAZINDA DURUM
Tarımı oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, ikinci çeyrekte sabit fiyatlarla yüzde 1'lik azalışla 2 milyar 338 milyon lira, cari fiyatlarla yüzde 1,4'lük artışla 30.8 milyar lira olarak gerçekleşti. Sanayideki büyüme ise sabit fiyatlarla yüzde 3,9'luk artışla 11.5 milyar lira, cari fiyatlarla ise yüzde 8,2'lik artışla 129.2 milyar lira oldu. Hizmet sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, söz konusu dönemde sabit fiyatlarla yüzde 3,6'lık artışla 19 milyar 428 milyon liraya, cari fiyatlarla da yüzde 11,5'lik artışla 305 milyar 585 milyon liraya yükseldi.
İNŞAATIN KATKISI YÜZDE 12.2
Bu dönemde sektör bazında cari fiyatlarla en yüksek büyüme, yüzde 24,6 ile kamu yönetimi ve savunma; zorunlu sosyal güvenlik sektöründe kaydedildi. Bu sektörü, yüzde 22,4 ile eğitim, yüzde 15,8 ile bilgi-iletişim, yüzde 15,7 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler izledi. Konaklama ve yiyecek ise yüzde 0,5 küçüldü. İnşaatın büyüme hızı yüzde 12,2 olarak belirlendi.
İHRACATTA REEL ARTIŞ % 0.2
Gayrisafi sabit sermaye oluşumu aynı dönemde cari fiyatlarla ise yüzde 8,5 artışla 118.6 milyar lira olarak belirlendi. Mal ve hizmet ihracatı yılın ikinci çeyreğinde sabit fiyatlarla yüzde 0,2 artışla 8.4 milyar liraya, cari fiyatlarla ise yüzde 3,4 artarak 139.3 milyar liraya çıktı. Mal ve hizmet ithalatı da aynı dönemde sabit fiyatlarla yüzde 7,7'lik artışla 9.8 milyar liraya, cari fiyatlarla yüzde 5,4'lük artışla 163 milyar 665 milyon liraya ulaştı.
Kişi başına düşen gelir 1.104 lira arttı
Kişi başı milli gelir, ikinci çeyrekte 26 bin 234 lira ololdu. Bu rakam 2015 yılının ikinci çeyreğinde ise 25 bin 261 lira olmuştu. Yani bir başka deyişle kişi başına gelir yılbaşına göre 1.104 lira arttı. Dolar bazında incelendiğinde ise kurlarda yaşanan yükselişin etkisi ile 2015 yılının ikinci çeyreğinde 9 bin 309 dolar, 2015 yılında ise 9 bin 261 dolar olan kişi başına düşen milli gelir, bu yılın ikinci çeyreğinde 9 bin 066 dolar oldu.
İŞ DÜNYASI NE DİYOR?
Sağlam büyüme devam ediyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Küresel ekonomilerdeki riskler ve çevremizdeki sıkıntılara rağmen sağlam büyüdük. Bu dönemde reel ihracat %0,2 arttı. Türkiye ekonomisi büyürken aynı zamanda cari açığı da daralıyor.
Büyüme trendi devam ediyor
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak: İlk yarıdaki yüzde 3,9’luk büyüme, OVP'deki yüzde 4.5 hedefine ulaşmak adına zorluklar içeriyor. Ancak öncü göstergeler Türkiye ekonomisinde pozitif büyümenin süreceğine işaret ediyor."
Sanayi ve üretim odaklı olmalıyız
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu: Küresel zayıflığa ve bölgedeki siyasi ve ekonomik çalkantılara rağmen son derece olumlu. Ama yeterli değil. Gerçekleştirmenin yolu ise sanayi ve üretime yönelmekten geçiyor.
Tüm yaşananlara rağmen etkileyici
Türkiye'yi en iyi takip eden yabancı ekonomistlerden biri olarak gösterilen Nomura'nın stratejisti Timothy Ash, büyüme verileriyle ilgili olarak “Veri beklentilerimizin altında olabilir. Fakat Türkiye'nin bu dönemde yaşadıkları düşünüldüğünde bu oran son derece etkileyici” dedi.
BAKANLAR NE DEDi?
Özel sektör katkısı yüzde 3.4
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: "Hem küresel gelişmeler hem de yurt içi faktörler 2016’da büyüme hızını sınırlandırıcı etki yaratıyor. İç talep büyümeye 5,2 yüzde puan katkı sağladı. Özel sektör tüketiminin katkısı 3,4 yüzde puan olmuştur."
G20, OECD ve AB’den daha hızlıyız
Maliye Bakanı Naci Ağbal: "Türkiye, G20, OECD ve AB ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu. Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerden daha hızlı büyüyerek pozitif ayrışmaya devam ettik."
Avrupa'dan daha ileride performans
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: “Türkiye, AB üyesi 16 ülkeden daha hızlı büyüdü. Türkiye'nin başarısı, reform, hedefler ve ihracatçıların, sanayicilerin imzasıyla tescillendi. Şu anki büyüme dinamizmi tüketim kanalından besleniyor. Bunu ihracat ve üretime oturtmak için çalışıyoruz."