MİRAY ÇİMEN
Başbakan Binali Yıldırım, geçen hafta cuma günü toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) alınan kararları beraberindeki bakanlarla açıkladı. Yıldırım, "Reel sektörün desteklenmesi, istihdamın artırılması, reformların tekrar kaldığı yerden devam edilmesi ve hızlandırılması, kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi gibi hususlarda karar almıştık" diyerek, şöyle konuştu: "Birincisi, firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var. Bu sıkıntıyı rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlatmak, hatta istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle, kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz" İşte Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı önemli kararlar:
KOBİ'LERE İLAVE KIYAK
İhracat kredilerinde garanti, yani teminat yüzde 100. KOBİ’lerde üzde 90, ticari kredilerde yüzde 85 uygulanacak. İstihdamımızın yüzde 65-70'ini, ihracatımızın yüzde 60'tan fazlasını oluşturan KOBİ'lere burada bir ilave kıyak yapmış oluyoruz. İhracatta niye yüzde 100? Çünkü ihracatçı satıyor, sattığının parasını da hemen alıyor. Çok kısa vadeli bir şey. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu gerçekleştirmiş olacağız.
YATIRIMA KATKI % 15 ARTIYOR
Yatırımda ve teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. 2017’de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için, yatırıma katkı oranını, mevcutun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Bu ne demek? Yani o sadece o yatırımla sınırlı değil, bütün işin içinde kullanabilecek.
KDV İADELERİ HIZLANACAK
İnşaat işlerinde KDV’ye iade vereceğiz. İnşaat işlerinde yeni bir uygulama, kolaylık, ilave imkan olarak geliyor. 2017 yılını konuşuyoruz, zaten bütün bu yaptığımız açıklama 2017 için. 2018 gelince de o zaman 2018 yılına da bakarız. KDV iadelerinde şikayet var, bunları da hızlandırmamız lazım.
TÜRK MALINA SIFIR FAİZ
Yurtdışı yükleniciler veya müteahhit hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde, sağlanacak Türk malı ve hizmetlere dönük kısma da sıfır faiz uygulaması getiriyoruz. Buradan oraya götüreceğiniz mal ve hizmetler için, bu kredilerde faiz alınmayacak.
EXİMBANK'A EK SERMAYE
İhracatın artırılmasına yönelik bir dizi önlemler aldık. 2017 yılında ilave, bir önceki yıla yaptığı ihracata ilave ihracat yaparsa bu ayrıca desteklenecek. Eximbank’ın sermayesini artırıyoruz. 3,7 milyar sermayesi var, bunu da daha üste çıkartacağız.
KOBİ'LERE 50 BİN LİRA
Yine KOBİ’lere yönelik bir destek var. Mevcut bilançolarını esas alarak, ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 36 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak. KOSGEB’e üye olan küçük işletmelerin, 12 aylık kredisini karşılamak için 50 bin lira vereceğiz. Ve biz bunun faizini ödeyeceğiz. İlk 12 ay ödemesiz, toplam üç yıl geri ödemesiz olacak.
Prim ödemelerine erteleme
İşyerleri kapanmasın, istihdam korunacak ama artırmak için de biz bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler işverenlerden asgari ücret desteğinden yararlananların, bu destekten yararlanmalarına esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde, 2017 Ocak – Şubat – Mart, üç aylık primlerini 2017’nin Ekim – Kasım – Aralık ayına öteliyoruz. Son üç ayda ödeyecekler. Buna da faiz olmayacak.
500 BiN KİŞİYE İŞ İMKANI
Önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya yönelik özel sektör firmalarımızın da maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. İş başı eğitim programı, mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim programlarını daha da güçlendiriyoruz. 2017’de 500 bin vatandaşımızı, İŞKUR'un aktif işgücü programlarından yararlandıracağız. Ve 500 bin insanımıza özel sektörde, 2017 yılı için iş temin edeceğiz. Bu arada 500 bine ilave olarak, 100 bin de yine toplum yararına çalışma programına devam edeceğiz.
Reel sektöre yapılandırma
BDDK, bankaların reel sektöre kullandırdığı kredilerin yeniden yapılandırılması için karşılıklar kararnamesini kabul etti. Böylece kredilerin yapılandırması imkanı getirildi. Bu şekilde bankaların yükü azaltılacak. Özellikle KOBİ’lerin maliyetlerinin düşmesi hedefleniyor. Şimdi KOBİ tanımı da 125 milyon TL’ye çıkartılıyor.
Merkez'in eli bağlı değil
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldırım, “Ufak tefek iniş çıkışlar küresel şartlardan dolayı oluyor. Bunlar geçici bizim tedbirlerimiz orta ve uzun vadeli. Merkez Bankası’nın eli kolu bağlı değil, icap eden tedbirleri alabilir” dedi. Yıldırım, desteklerin ilave vergiye neden olup olmayacağına dikkat çekti.
Dolar 2.80-3.10 aralığına oturmalı
A Haber'de konuşan Cumhurbaşkanı Başanışmanı Yiğit Bulut, Türk Lirası için, "15 Temmuz'da olduğu gibi halkımız iradelerine sahip çıktı ve doların düşüşünü sağladı" değerlendirmesini yaptı. Bulut, Türkiye'nin döviz sorunu olmadığını söyledi. Küresel sermayenin Türk ekonomisini hedef aldığını belirten Bulut, dolar kurunun normal şartlarda 2.80 ila 3.10 aralığında olması gerektiğini aktardı.
Türkiye’ye ciddi kaynak girecek
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Türkiye Varlık Fonu'nun önümüzdeki dönemde çok ciddi uluslararası anlaşmalar yapacağını belirterek, "Buna bağlı olarak Türkiye'ye ciddi kaynak girişi olacak" dedi. Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığının dünyada tartışılmayacak düzeyde ve bu anlamda saygınlığının en üst düzeyde olduğunu vurgulayan Ertem, "ABD'de yatırım fırsatı bulamayan getiri oranlarını düşük gören fonlar Türkiye'ye yönelecektir. 2017 yılı Türkiye için çok olumlu olacak" değerlendirmesini yaptı. Kurla ilgili herhangi sorun yaşanmadığını ifade eden Ertem, TL'ye dönüş kampanyasıyla da ciddi bir kalıcı kazanç elde edildiğini ifade etti.
2017 bilişimde hamle yılı olacak
Başbakan Binali Yıldırım, dün Ankara’da, Türkiye Bilişim Derneğince (TBD) düzenlenen 33. Ulusal Bilişim Kurultayı'na katıldı. “2017, bilişimde hamle yılı olacak. 2017 yılını da bilişimde gelişim yılı olarak ilan ediyorum” diyen Yıldırım,”Gelecek, bilişimle gelecek. Gelecek, gençlerle gelecek. Gençler de bilişimle Türkiye'yi geliştirecek” ifadesini kullandı. Siber güvenliğin önemine işaret eden Yıldırım, “Siber güvenlik meselesi, milli güvenlik meselesine dönüştü. Bunun da adımlarını attık, mesafe almamız lazım. Yasal altyapısı hazır, ilk adım da atıldı, Kamunet oluşturuldu" dedi.
Türk Telekom'a ödül
Başbakan Yıldırım, bunun yanında darbe girişimi sırasındaki destekleri için Türk Telekom'a Bilişim ve Demokrasi ödülü verdi. Türk Telekom CEO Dr. Paul Doany, "Türk Telekom, darbe girişimi sırasında ve sonrasında hayati bir sorumluluk üstlendi. Türkiye Bilişim Derneği tarafından verilen bu ödülü 81 ilde çalışan 33 bine yakın Türk Telekom çalışanı ve darbe girişimi gecesi hayatını kaybeden Türk Telekom şehidimiz adına alıyorum" dedi.
10 milyar dolar TL'ye geçti
Hükümet olarak önlemler aldıklarını da belirten Yıldırım, "Şimdi devlet mecbur kalmadıkça döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Mümkün olanlar Türk parasına dönüştürülecek. Uygulamalar başladı. Bazı kamu kuruluşları, ihtiyaç fazlası olan dövizlerini Türk parasına dönüştürdü. Bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu. Bu uygulama bundan sonra da devam edecek."
Alan değil veren taraf olacağız
Başbakan Yıldırım, 2017’de herhangi bir vergi artışı olup olmayacağına yönelik soruya “Böyle bir şey yok. Vergi artışı yok. Vergi artışı olsa bunları niye konuşuyoruz? Bir elinle ver, iki elinle al. Biz bir sıkıntıyı gidermek, veren taraf olacağız alan taraf olmayacağız. Harcamaları tabi kısacağız. Şu anda miktar vermemem ama önemli olan bu konudaki kararlılığımızdır” şeklinde cevap verdi.
Har vurup harman savurmayız
Yıldırım, "Reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız. Yani mali disiplin var olmaya devam edecek. Har vurup harman savurmayacağız. Hesap kitap yapıldı. Milletimiz rahat etsin, işadamlarımız da bu konuda emin olabilirler."
Gereksiz masraf yok!
Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Önce milletten bir şey isterken kendimiz ne yapıyoruz ona bakmamız lazım. Devlet olarak 2017’de muazzam bir tasarruf yılı olacak. Çok ciddi tasarruflar yapacağız. Yani önceliği olmayan harcamalar, yeni bina alma, yeni araba alma vesaire… Gereksiz masraflar yapılmayacak. Fuzuli yere seyahatler bunlardan kaçınacağız. Bir anlamda vatandaşlarımızdan bir şey isterken, hadi dövizini bozdur ülkene omuz ver derken, önce devlet kurumları olarak bizler elimizi taşın altına koymamız lazım."