25 metrekarelik butikten hazır giyim devine

Eğitimci bir kadının asker eşi ile birlikte kurduğu Koton, 37 yılda 451 şubeli bir moda devine dönüştü. Şirket, bugün yüzde 72'si kadınlardan oluşan 8 bin kişilik çalışan ordusuyla hem ülke ekonomisine hem de kadınlara katkı sağlıyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Öğretmen Gülden Yılmaz ile deniz subayı Yılmaz Yılmaz'ın, kendi mesleklerini bırakıp kurdukları Koton, bugün 451 mağazalı bir moda devine dönüştü. Türkiye hazır giyim ve perakende pazarının ilk 3 markasından biri olan Koton, Türkiye'den 70'in üzerinde ülkeye ihracat da yapıyor. Temelleri 1988 yılında Kuzguncuk'ta 25 metrekarelik küçük bir butikte atılan Koton'u yüzlerce mağazası olan dünya çapında bir markaya dönüştüren Koton Kurucu Ortağı Gülden Yılmaz, markanın kadın girişimciler ve kadın çalışanlar için yaptığı çalışmaları 8 Mart'a özel AKŞAM'a anlattı.

ÇALIŞANLARIN % 72'Sİ KADIN

Bir markanın başarısının, ülke ve toplumdan bağımsız değerlendirilemeyeceğine dikkat çeken Gülden Yılmaz, "Bu nedenle Koton olarak bizler büyürken, ülkeye ve topluma katkıda bulunmayı önceliğimiz olarak görüyoruz. Koton olarak toplumsal cinsiyet eşitliği alanı başta olmak üzere yaptığımız işbirlikleri ve yürüttüğümüz farklı projelerle topluma ve insanımıza katkı sunmaya devam ediyoruz. Bugün 8 bin çalışanımızın yüzde 72'si kadınlardan oluşuyor. Yönetici kadın oranımız da yüzde 54. Borsa İstanbul'daki şirketlerin yönetim kurullarında kadın oranı yüzde 18.7 iken bizde bu oran yüzde 66. Dolayısıyla başarımızda kadınların rolü büyük" dedi.

EV KADINLARINA İŞ OLANAĞI

Koton, Ev Kadınlar Projesi'yle de bugüne kadar 583 ev kadınını iş hayatına dahil etti. Proje kapsamında şu anda 34 ildeki 90 Koton mağazasında 175 ev kadını çalışıyor. Koton'un kadınlar için geliştirdiği sosyal sorumluluk projelerinin istihdamla sınırlı olmadığını vurgulayan Gülden Yılmaz, "9 yıl önce hayata geçirdiğimiz 'El Emeği' projemizle Anadolu'daki dezavantajlı kadınları üretici olarak ekonomik ve sosyal sisteme dahil ediyoruz. Hedefimiz projenin 10'uncu yılında kendi işinin patronu olan kadınlar çıkarmak" dedi.

ÇOCUĞU OKULA BIRAKIP İŞE GELİYORLAR

Koton'un Ev Kadınlar Projesi'yle ev kadınları sorumluluklarını aksatmadan, kendi yaşam düzenlerine uygun şekilde iş hayatında yer alabiliyor. Projeyle kadınlar, çalışma gün ve saatlerini haftada 3 gün 5'er saat veya 5 gün 3'er saat olarak kendileri belirliyor. Ev Kadınları Projesi'yle şu ana kadar 583 kadına istihdam sağladıklarını açıklayan Yılmaz, "Bu projemizle ev kadınları, yemeğini yapıp, çocuğunu okula götürdükten sonra kendisine en yakın mağazaya gidip çalışabiliyor. Böylece hem ev ekonomisine katkıda bulunuyor, hem de sosyal hayattan kopmuyor" diye konuştu.

EL EMEĞİ ÜRÜNLERİ MAĞAZADA SATIYOR

Koton'un 9 yıl önce GAP Bölgesi'ndeki dezavantajlı kadınları üretici olarak ekonomik ve sosyal sisteme dahil etmek amacıyla başlattığı 'El Emeği' projesiyle bugüne kadar 10 bin kadına ulaşıldı. 'GAP İdaresi himayesinde kurulan ÇATOM kanalıyla başlayan, şimdilerde kadın dernekleri üzerinden sürdürülen 'El Emeği' projesine dahil olan kadınlar, işgücüne katılma ve gelir elde etme imkanı buluyor. Projeyle bölgedeki kadınların aracısız, adil bir ücretlendirme metoduyla, alın terlerinin karşılığını aldığına dikkat çeken Gülden Yılmaz, "9 yıldır devam eden bu projemizle 2016 yılından Mart 2024'e kadar 677 bin 960 adet ürün üretilerek 10 milyon 319 bin TL gelir bölgedeki kadınlara aktarıldı" dedi. Yeni sezon itibariyle Rimmen Kooperatifi aracılığıyla Hatay'daki depremden etkilenen kadınları projeye dahil eden Koton, bu sayede kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmelerine katkıda bulunuyor.

El Emeği projesiyle Anadolu'daki kadınlara 10 milyon TL'nin üzerinde gelir sağlandı.